Orban stavio veto na globalni porez!

Najviše su iznenadjeni i razočarani Francuzi : minimalni globalni korporativni porez od 15 odsto neće u Evropskoj uniji biti pečatiran ni u toku njihivog predsedavanja ni pre odlaska na letnju pauzu.

A to znači da će dočekati delimične izbore za američki Kongres, kad će izgledi da dobije podršku američkih zakonodavaca dramatično pasti.

Za ceo haos se pobrinula Budimpešta.

Samo što je poljsko protivljenje porezu, kojim bi trebalo da se „ublaži praksa prebacivanja profita u jurisdikcije bez ili sa veoma niskim oporezivanjem“, otkupljeno oslobadjanjem Poljskoj ranije zamrznutih evropskih fondova, u petak je iznanada veto na globalni porez stavila vlada Viktora Orbana.

Madjarske razloge je, prenosi Hungary Today, video snimkom objavljenim na Fejsbuku objasnio ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

On je ocenio da će globalni minimalni korporativni porez imati „izuzetno ozbiljan uticaj na evropsku ekonomiju“, zbog trenutnih izazova Evrope, uključujući inflaciju, visoke troškove energije i rat koji je u toku.

Sijarto je ocenio da bi taj porez predstavljao značajnu prepreku ekonomskom uspehu Evrope, posebno ako bi ga Evropa prva primenila i podsetio da se ekonomski uspeh Madjarske ima zahvaliti upravo činjenici da je madjarska vlada mogla da snizi poreze.

Porez na dobit firmi u Madjarskoj iznosi 9 odsto  i oktobra 2021.godine madjarski ministar finansija Mihalj Varga se hvalio da je u raspravi o minimalnom globalnom korporativnom porezu njegova zemlja uspela da progura svoje interese, pa je usvojen desetogodisnji tranzicioni period za primenu tog poreza kao i metod obračuna u kome će se, pre primene globalne poreske stope, odbiti vrednost imovine i troškova zarada multinacionalnih kompanija na koje ovaj porez i cilja.

U Briselu nisu poverovali u madjarske ekonomske argumente. Evropski komesar Paolo Djentiloni je izjavio da su benefiti svih država članica EU od ovog poreza očiti i da im on obezbedjuje prihode u vreme kad su im veoma potrebni.

Viktor Orban je osumnjičen da se poveo za poljskim primerom i da vetom na minimalni globalni korporativni porez ucenjuje Evropsku komisiju da i njemu progleda kroz prste i, uprkos pravnim deficitima kojim ga Brisel tereti, oslobodi evropska sredstva, koja su Madjarskoj uskraćena.

Budimpešta je optužbe odlučno odbacila i podvukla da uvek misli ono što govori.

Usred rata koji besni u Evropi i uz sve efekte politike sankcija, globalni korporativni porez bi ozbiljno ugrozio konkurentnost Evropske unije, izjavio je madjarski ministar za medjunarodne veze i odnose Zoltan Kovač, kako prenosi politico.eu

Politico.eu tvrdi da će Orbanov veto ponovo u Evropskoj uniji oživeti rasprave o reformi sistema odlučivanja i o uvodjenju kvalifikovane većine u odlučivanju o poreskim pitanjima.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com