Restitucija imovine : Izrael opozvao ambasadora u Poljskoj

Ministarstvo inostranih poslova Izraela donelo je odluku da opozove svog ambasadora u Poljskoj zbog zakona o restituciji imovine stradalih u vreme Holokausta, izjavio je ministar inostranih poslova Izraela Jair Lapid, a prenosi Izvestija.

Prema izmenama Administrativnog kodeksa Poljske, piše list, po isteku 30 godina od momenta unošenja administrativnog rešenja, uključujući i rešenje o pravu vlasništva nad imovinom, to se rešenje ne može osporavati.

„Danas je Poljska donela, i to nije prvi, antisemitski i amoralan zakon. Večeras sam naložio šefu ambasade u Varšava da se odmah vrati u Izrael na neoročene konsultacije. Novi ambasador Izraela, koji je uskoro trebalo da krene za Varšavu u danom trenutku neće otići u Poljsku“, rekao je Lapid.

On je poljskom ambasadoru u Izraelu preporučio da nastavi odmor u domovini.

„On treba da iskoristi to vreme da objasni Poljacima kakvo značenje ima Holokaust za gradjane Izraela. Da objasni da mi nećemo tolerisati ni najmanje zanemarivanje sećanja na stradale i secanja na Holokaust, saopstio je izraelski ministar inostranih poslova, a prenosi Izvestija.

On je ocenio da je Poljska postala nedemokratska zemlja bez poštovanja za „najveću tragediju u istoriji“.

Poljska je optužbe odbacila u najavila povlačenje svog ambasadora iz Izraela.

Srbija je februara 2016.godine donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i njime predvidela da se ta imovina u naturalnom obliku vraća jevrejskoj zajednici na čijoj se teritoriji nalazi.

Sem toga je predvidjeno da Srbija tokom 25 godina, počevši od 1.januara 2017.godine  Savezu jevrejskih opština godišnje iz republičkog budžeta uplaćuje po 950 000 evra za izučavanje Holokausta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com