Rusiju ulovili u (nameštenom) defoltu?

Rusija je optužena da je prošlog meseca ipak zakasnila s isplatom obaveza prema stranim kreditorima u iznosu od 1,9 miliona dolara, ako se to dokaže kao tačno dug će biti podmiren, odgovorilo je Ministarstvo finansija Rusije.

Naime, Rusija je prvo pokušala da u rubljama servisira dug od 649 miliona dolara po evrobondovima „Rusija 2022″, koji je dospevao 4.aprila, a onda je uzela grejs period od mesec dana u kome je, “ iz unutrašnjih dolarskih rezervi koje ne podležu sankcijama“ (Bloomberg) , izvršila uplatu u dolarima.

Bloomberg sada, pozivajući se na Komitet za kreditne derivate SAD, tvrdi da je Rusija ostala dužna 1,9 milion dolara na ime kamata za mesec dana odlaganja isplate duga.

Ministarstvo finansija Rusije saopštilo je da je do propusta došlo jer je „inostrani kontragent Ministarstva finansija Rusije nepošteno izvršio svoju funkciju pri gašenju navedenih obligacija“.

„Ministarstvo finansija Rusije informiše da je spremno da razmotri i, pri ukoliko  se dokaze osnovanost, reguliše bilateralno sva potraživanja proistekla iz dužničkih obaveza po evroobligacijama Rusija 2022“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com