Ruski ugalj plaćen juanima

Kineske kompanije su u martu prvi put, od uvodjenja sankcija Rusiji i njenog isključenja iz sistema medjunarodnih plaćanja, platile ruski ugalj juanima, ali manju količinu, saznaje Bloomberg u kineskoj kompaniji  Fenwei Energy Information.

Kako informaciju prenosi Komersant, kineskim kupcima je otvorena i mogućnost plaćanja ruske nafte juanima. Prve partije ruske  nafte plaćene juanima biće kineskim kupcima isporučene u maju, a ugalj u aprilu.

Komersant piše da i drugi ruski izvoznici imaju otvorene račune u juanima, koji su isprobani 2015.godine, ali još nisu korišćeni.Da Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije rade na uspostavljanju sistema obračuna za energente u juanima, potvrdio je i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Iran trguje naftom u juanima, a pregovore o tome s Kinezima vodi i saudijska kompanija, Saudi Aramco.

Indija je već objavila da s Rusijom priprema sistem trgovine u rupijama i rubljama.

Da će aktuelne sankcije Rusiji, zasad oko 6000, uticati na buduće odnose u svetskoj ekonomiji i položaj valuta u medjunarodnim plaćanjima i strukturi deviznih rezervi centralnih banaka ne spori ni Medjunarodni monetarni fond.

Ta institucija smatra da će doći do „fragmentacije na nižem nivou“,  „stvaranja nevelikih valutnih blokova, unutar kojih će pojedine države trgovati medjusobno“ i do „diverzifikacije rezervnih aktiva centralnih banaka raznih država“, ali MMF veruje da ni kineski juan ne može zameniti dolar.

Zamenica predsednice MMFa Gita, Gopinat nedavno je rekla da je tokom poslednjih 20 godina udeo dolara u medjunarodnoj trgovini pao sa 70 odsto na 60 odsto, a u juanima je nominovano manje od 3 odsto rezervi svetskih banaka.

Dakle, ona je zaključila da je to spor proces i da će se dominacija dolara trajati još neko vreme.

Rusija i njene banke isključene su iz sistema medjunarodnih plaćanja SWIFT, pa će biti zanimljivo videti koliko će Moskvi kao zamena moći da posluži kineski sistem medjunarodnih transgraničnih plaćanja CIPS, koji postoji od 2015.godine.

Najviši predstavnici SAD i Evropske unije putovali su u Kinu da joj zaprete za slučaj da pomogne Rusiji u izbegavanju zapadnih finansijskih sankcija, koliko je ta pretnja uplašila Peking tek ćemo gledati.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com