Šolc ne da tenkove : Šta ćemo ako Rusija napadne Nemačku?

„Sopstvena sposobnost da odbranimo Nemačku od ruskog napada, mora da ostane očuvana“, objasnio je nemački kancelar Olaf Šolc svoje uporno odbijanje da, i pored pritisaka sa svih strana, isporuči Ukrajini teško naoružanje iz zaliha Bundesvera.

Kako prenosi ARD, kancelarovu raniju tvrdnju da je Bundesver iscrpeo svoje mogućnosti u isporukama oružja Ukrajini i da je nemačka vlada spremna da finansira direktne ukrajinske kupovine od nemačke vojne industruje, demantovao je famozni ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnjik.

On je, sem toga, pokazao fascinantno poznavanje stanja na skladištima Bundesvera.

Trupe imaju više od 400 Marder – tenkova, od kojih oko 100 služe za obuku i trening i mogli bi odmah da budu predati Ukrajini, rekao je Meljnjik, a prenosi ARD.

Sem toga, zna on, oko 800 Fuks – transportnih tenkova, od kojih veliki deo nije u upotrebi, mogli bi da budu poslati Ukrajini.

A od odlučujućeg znacaja bi bilo i slanje tenkovskih haubica 2000, kojih s velikim dometom ima 120 u  posedu Bundesvera, samo je sipao ambasador.

Kancelaru je, u ovim teškim vremenima, pritekao u pomoć generalni inspektor Bundesvera Markus Laubental.

On je demantovao tvrdnje ambasadora Meljnjika da Bundesver ima slobodna oružja, koja bi mogao da isporuči Ukrajini.

„[U tom slučaju] ne bismo više imali  mogućnosti da reagujemo na eventualnosti i naša bi odbrambena moć bila znatno oslabljena“, rekao je Laubental za ARD..

On je objasnio da se veliki deo Marder – tenkova koristi za rezervne delove, zbog štednje kojoj je Bundesver bio podvrgnut prethodnih godina.

„To znači da se mi poslužujemo iz flote kako bi onaj njen deo koji koristimo za ispunjavanje naših NATO zadataka i na istočnom krilu NATO mogao da bude stavljen u funkciju“, rekao je generalni inspektor Bundesvera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com