Spoljna politika Srbije : Žigmanov u parlamentu, Dostojevski u lektiri, a neki ni u primisli

Podstican pitanjima novinara, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na pobedničkoj konferenciji za štampu napravio i kroki najvažnijih pravaca buduće spoljne politike Srbije.

Pošto je priznala da je Vučićev izborni rezultat „odličan“, novinarka iz Hrvatske ga je pitala kako gleda na ulazak u parlament predstavnika Hrvata Tomislava Žigmanova.

„Neobično mi je drago što će gospodin Žigmanov biti u parlamentu. Da li je to pravedno, pošto je tu listu [nacionalne manjine]podržala jedna velika stranka [Liga socijaldemokrata Vojvodine], to je pitanje za naš parlamentarni sistem. Ja mu čestitam i to je u redu“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nikad nije izgovorio „lošu, tešku, grku reč o Hrvatskoj“, a da je u Hrvatskoj napisano stotine i stotine tekstova protiv njega.

„Ja sam se tome smejao“, rekao je Vučić.

I dodao da će njegov odgovor biti  još jača i snažnija Srbija, ali da želi i još bolje i snažnije odnose sa Hrvatskom.

„Ne tražimo da nam se izvinjavate, ne tražite da vam se izvinjavamo nego da gledamo u budućnost“, rekao je Vučić.

Pitanje koliko će Vučić izdržati da ne uvede sankcije Rusiji, mnogo je nametano pred nedeljne predsedničke i parlamentarne izbore i Vučić je prigovorio onima koji su na tim pitanjima na izborima profitirali.

Vučić je tim povodom rekao da je vojna neutralnost Srbije dobila ogromnu podršku na upravo završenim izborima, da Srbija ostaje opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji, ali i za partnerske i korektne odnose sa Ruskom Federacijom, sa kojom treba da reši pitanje isporuke nafte i cene gasa.

“ Dostojevski neće biti izbačen iz naših škola jer je veći od svih ostalih, niti će Čajkovski biti izbačen iz opera i pozorišta“, rekao je Vučić.

„Sedam meseci nisam pomenuo reč Crna Gora. Ćutim kao zaliven. Iako me svaki dan vredjaju“, formulisao je Vučić svoju politiku prema Crnoj Gori i dodao da ne zna ni da li su tamo formirali vladu, ni kad će.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com