Srbija će u potpunosti realizovati započete reforme

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da naša zemlja ima punu profesionalnu i institucionalnu podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je potvrdio da se Srbija nalazi na dobrom putu.

vujović

Vujović je na konferencija za novinare posvećenoj četvrtoj reviziji trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti rekao da se na kraju trogodišnjeg programa koji je Srbija zaključila sa MMF-om u februaru 2015. godine, očekuje puno ozdravljenje i stabilizaciju javnih finansija.

Srbija će nastaviti sa sprovođenjem reformi, poručio je ministar i dodao da je poseta delegacije ove institucije imala pozitivan ishod.

On je podsetio na to da je naša zemlja na nedavnom Investicionom samitu EBRD-a u Londonu dobila visoke ocene stručne javnosti.

Učesnici te važne konferencije su prepoznali značajne rezultate ostvarene proteklih 17 meseci, odnosno 14 meseci od početka reformi.

Srbija je primer dobrih reformi na zapadnom Balkanu, a naši ciljevi su da nastavimo i da do kraja realizujemo započete reforme, objasnio je Vujović.

Prema njegovim rečima, naredni koraci su da se završi racionalizacija i da se nastave planirane strukturne reforme.

On je najavio da će nova vlada odlučivati o rebalansu budžeta u ovoj godini zbog neplaniranog troška za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf ocenio je da je ekonomski program Srbije ostvario dobre rezultate, i svi kvantitativni ciljevi izvršenja za kraj decembra su ispunjeni, a većinom i značajno premašeni.

Fiskalni deficit, koji je u 2015. godini iznosio 3,7 procenata BDP-a, bio je na najnižem nivou od 2008. godine. U uslovima poboljšanja poverenja i pada kamatnih stopa, Srbija je ponovo zabeležila pozitivan rast, delom zahvaljujući znatnom povećanju stranih investicija, konstatovao je on.

Misija MMF-a je, kako je podsetio, u periodu od 18. do 26. februara vodila otvorene i konstruktivne razgovore sa vlastima o merama koje su potrebne da bi se završila četvrta revizija stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

Prema njegovim rečima, iako je ostvaren značajan napredak u realizaciji programa, sa vlastima dogovoreno da se zbog opštih izbora je razgovori nastave u okviru naknadne posete nakon formiranja nove vlade.

On je rekao da očekuje da će u ovoj godini biti otpušteno približno 1.000 zaposlenih iz „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), dok će o povećanju cene struje biti reči prilikom naredne posete Misije, odnosno nakon izbora.

Prema njegovim rečima, kašnjenja Srbije u primeni dogovorenih mera iz programa sa MMF-om, pre svega racionalizacija javnog sektora i restrukturiranje EPS-a, nije specificnost Srbije i nije posledica najavljenog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Na konferenciji su učestvovali i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Daeheng Kim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com