Srbija : Ko zaslužuje nacionalnu frekvenciju i kako se o tome odlučuje

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u petak je okončao uvek veliku medijsku intrigu oko nacionalnih frekvencija za televizijske i radio stanice i njihovom dodelom otvorio novu.

Jer, ne slažu se svi s odlukom Saveta REMa da nacionalnu frekvenciju dodeli televizijama :TV Pink, Happy, Прва i Б92, koje su nacionalnu frekvenciju imale i dosad.

Jedna, peta nacionalna frekvencija još nije dodeljena i odluka o raspisivanju konkursa za nju doneta je takodje u petak.

Oko dodele nacionalne frekvencije radio stanicama Hit Music, Радио С, Радио С2 i Play Radio nije bilo konkretnih protesta.

Za nacionalnu frekvenciju su konkurisale, a nisu je dobile sledeće televizije :. Tanjug TV i K1, Vesti, BK TV, UNA, NOVA S, N1, KCN Nacionalna, TV2, Курир телевизиjа.

Za nacionalnu frekvenciju su konkurisale, a nisu je dobile sledeće radio stanice : Radio Balkan, Radio Neven, Национални радио Пулс.

Nezadovoljstvo odlukom Saveta REM da dodeli dozvolu za emitovanje programa sa nacionalnom pokrivenošću televizijama Pink, Happy, Прва i Б92, izrazilo je Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija ( Asocijacija medija, Asocijacija online medija, NDNV, NUNS, Lokal pres, Slavko Ćuruvija Fondacija) kao i Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije.

U sva tri protesta zbog dodele dozvole za emitovanje programa sa nacionalnom pokrivenošću se tvrdi da se pomenute televizije nisu pridržavale  programskih elaborata na osnovu kojih im ranije dodeljene dozvole za nacionalnu pokrivenost, da su kršile Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge  kao i Zakon o oglašavanju.

Izražavajući nezadovoljstvo odlukom, UNS podseća da je REM u svom izveštaju iz 2020.godine naveo da nijedna od ove četiri televizije nije imala kulturno – umetnički program, a televizije Pink i Happy nisu imale naučno – obrazovni i dečji program iako je Happy dozvolu za emitovanje programa sa nacionalnom pokrivenošću dobila kao dečja televizija.

Koalicija za slobodu medija je navela da su ove četiri televizije samo 2020.godine načinile preko 12 000 prekršaja Zakona o oglašavanju, a podneseno je i više prijava zbog govora mržnje i emitovanja nasilja.

„Izgleda da ništa od toga nije uzeto u obzir tokom odlučivanja“, dodaje Koalicija za slobodu medija u svom saopštenju.

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije je saopštio da je u javnom interesu da REM detaljno objasni kojim kriterijumima su se njegovi članovi rukovodili pri dodeli nacionalne frekvencije jer obrazloženje da je odluka doneta većinom glasova nije dovoljno.

U medjuvremenu se saznalo da su članovi Saveta REM glasali tajno, a prema izjavi članice tog Saveta Višnje Arandjelović nijedna televizija nije dobila nacionalnu frekvenciju jednoglasnom odlukom.

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić za N1 je izjavila da će obrazloženje odluke o dodeli nacionalnih ftekvencija biti izradjeno i dostupno javnosti do kraja ove radne nedelje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com