Srbija odobrila izvoz pšenice u Severnu Makedoniju, u Crnu Goru nije

Vlada Srbije je  na današnjoj sednici donela zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima, koja ove proizvode izvoze u Severnu Makedoniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovnistvo[Srbije].

„To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno – prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu“, saopšteno je sa sednice Vlade Srbije.

Vest su zabeležili i mediji u Crnoj Gori s obzirom da isti zaključak za izvoz pšenice i kukuruza iz Srbije nije donet i za Crnu Goru, mada je „više puta najavljivano da bi Srbija takvu odluku mogla da donese i za Crnu Goru“.

Tim povodom su čitaoci sajta RTCG reagovali rezigniranim komentarima :“ a za braću u Crnoj Gori ništa, eto koliko brinu o njima“, „prva stvar, dali smo im ugalj, ali oni ne daju pšenicu. Druga stvar, pošteno platimo tu pšenicu“, „da odobri izvoz u Crnu Goru, odmah bi iz DPSa rekli da nam se miješaju u unutrašnje stvari“, „i ne treba nam njihovo brašno, imamo Bugarsko i druga koja se nabavljaju na berzi, imate Barili, Doveli, malo skuplje, ali kvalitetnije“, „ironija ili malicioznost, to brašno ne bi bilo besplatno, inače ima brašna dje oćeš da kupiš, nije nam potrebno srpsko“.

Prema podacima Produktne berze Novi Sad, ponderisana cena kilograma merkantilnog kukuruza bez PDVa danas je iznosila 32,80 dinara.

U Izveštaju Produktne berze od prošlog petka, ponderisana cena kilograma kukuruza u prošloj nedelji je iznosila 32,70 dinara bez PDVa, ta je cenu u odnosu na nedelju koja joj je prethodila porasla za, 2,92 odsto.

Ponderisana cena kilograma pšenice 5.aprila iznosila je 34, 70 dinara bez PDVa, a ponderisana cena kilograma pšenice prošle nedelje je iznosila 35,25 dinara bez PDVa, što je za 2,18 odsto veća cena od one iz nedelje koja joj je prethodila.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com