Šta je Aleksandar Vučić potpisao sa EU i Šolcom : Jedan memorandum i tri pisma o namerama

Prema podacima US Geological Survey, najveće rezerve litijuma u Evropi ima Nemačka (2,7 miliona tona), ona je zemlja najviših tehnoloških i ekoloških standarda u rudarstvu i sedište najvećih evropskih proizvodjača automobila, pa bi joj bilo najzgodnije da litijum i baterije za električne automobile proizvodi kod kuće.

Ipak, Evropska unija i njena ključna država Nemačka odlučili su da deo profita od budućeg evropskog potiskivanja Kineza na svetskom tržištu električnih automobila prepuste maloj Srbiji(rezerve litijuma 1,2 milion tona).

Litijum (i baterije ) iz Srbije igraće u evropskom osamostaljenju od litijuma (i baterija) iz Kine onu ulogu koju je azerbejdžanski gas odigrao u evropskom osamostaljenju od gasa iz Rusije !

U te svrhe danas su u Beogradu potpisani jedan memorandum i tri pisma o namerama.Dakle,četiri u principu neobavezujuća dokumenta.Odlučnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne računajući.

Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama ,lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima potpisali su ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Djedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Pismo o namerama o razvoju lanca vrednosti e-mobilnosti u Republici Srbiji potpisali su ministarka privrede u Vladi Srbije Adrijana Mesarović, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno Baso i član Izvršnog odbora KfW grupe (Nemačka razvojna banka) Kristijan Lajbah.

Pismo o namerama su potpisali i direktor Medjunarodne razvojne saradnje Cassa Depoziti e Prestati Paolo Lombardo,izvršni direktor kompanije Mercedes Benz Ola Kalenijus i izvršni direktor kompanije Rio Tinto Group Jakob Stausholm.

Pismo o namerama su potpisali i izvršni direktor kompanije EIT Inno Energy Dijego Pavia, izvršni direktor kompanije InoBat Marian Boček i generalni direktor kompanije ElevenEs Nemanja Mijač.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com