Toyota obustavlja proizvodnju u 8 fabrika u Japanu

Japanski proizvodjač automobila Toyota saopštio je da od danas pa do 21.maja obustavlja proizvodnju na delu proizvodnih linija u osam svojih fabrika u Japanu.

Proizvodnja se obustavlja, saopštila je Toyota, zbog prekida isporuka delova iz Kine gde su uvedena različita ograničenja zbog koronavirusa.

U martu je Toyota saopštila da će u aprilu smanjiti proizvodnju u Japanu za 20 odsto, u maju za 10 odsto, u junu za 5 odsto kako bi smanjila pritisak na dobavljače koji su suočeni s nestašicom čipova.

Toyota je ranije saopštila da ne namerava da se povuče sa ruskog tržišta, ali je zamrzla proizbodnju u fabrici u SanktPeterburgu zbog nedostatka delova, a kao i japanski proizvodjač Mazda obustavila je isporuke automobila ruskom tržištu.

Toyota je 31.marta okončala finansijsku godinu s prodajama povećanim za 15,3 odsto na rekordnih 8,5 miliona automobila u vrednosti od  241 milijardu dolara.

Čista dobit u finansijskoj godini završenoj 31.marta iznosila je 22 milijarde dolara ili 26,9 odsto više nego u godini koja je prethodila.

Ali u poslednjem kvartalu operativna dobit joj je pala za 33 odsto, pa japanska kompanija, s obzirom na rast cena sirovina, rast inflacije kao i rat u Ukrajini, s velikim oprezom planira poslovanje u tekućoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com