Tramp povećao carine na kineski uvoz

Pošto je ocenio da američko-kineski trgovinski pregovori ne idu u željenom pravcu, američki predsednik Donald Tramp je sproveo u delo svoju pretnju i sa 10% podigao na 25% carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolsra.To znači da  američka carinska stopa od 25 %važi za kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara ili otprilike za polovinu kineskog izvoza u Ameriku.

Peking je najavio recipročan odgovor. Trenutno su na snazi kineske carine na američku robu u vrednosti od 110 milijardi dolara ili na oko 90% američkog izvoza u Kinu.

Prema navodima kineskih medija na engleskom jeziku, kineski odgovor na američke  carine uvedene u petak mogao bi da pogodi američku automobilsku industriju.

 

Kinesko ministarstvo finansija je jula prošle godine najavilo carinsku stopu od 40 %, na uvoz američkih automobila, a kineski analitičari procenjuju da bi ta stopa mogla da bude i veća.

Dileri u Kini već se pripremaju za pre orijentaciju na neke druge inostrane ilu domaće marke jer tako visoke carine na američke automobile bi poskupele i njihovo održavanje i osiguranje, pa bi za njih znatno pao interes kao i profit na trgovinu njima.

Prema portalu sohu. com prodaja američkih automobila na kineskom tržištu je od januara do oktobra prošle godine smanjena za 17 % u odnosu na isti period 2017.Isti izvor tvrdu da je istovremeno prodaja nemačkih automobila porasla za 4,5% japanskih za 4,2% i južnokorejskih za 7,9%.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com