Ubica Anders Brejvik : Spreman za mesto u norveškom parlamentu

Danas bi sud, koji tri dana zaseda u sportskoj sali zatvora u kom on služi kaznu, trebalo da odluči o zahtevu Andersa Brejvika za prevremeno oslobadjanje.

Na ovaj zahtev Brejvik, po zakonu, ima automatski pravo, pošto je odlužio polovinu kazne od 21 godine zatvora.

Ali se, s obzirom na odlučan stav tužilaštva i psihijatra, današnja odluka suda smatra pukom formalnosti.

Ipak,  čovek, koji je u jednom danu ubio 77 ljudi, pojavljivanje pred sudom je iskoristio da paradira s nacističkim pozdravom, reklamira svoju nameru da postane poslanik norveškog parlamenta i spremnost na borbu  za zaustavljanje genocida belih nacija!.

Anders Brejvik je 23.jula 2011.godine tokom jednog popodneva ubio najpre u Oslu, a zatim  na ostrvu, 35 kilometara udaljenom od norveškog glavnog grada, 77 ljudi, a da niko nije ni pokušao da ga spreči.

Pošto je napadom na zgradu norveške vlade ubio 8 osoba, on se do zuba naoružan i u policijskoj uniformi brodom odvezao do ostrva na kome je bio letnji kamp omladine Radničke partije Norveške. Prevezen je pošto je objasnio da ide da informiše učesnike kampa o napadu na zgradu vlade!

Sledećih 75 minuta, Brejvik je divljao po ostrvu i ubio 67 ljudi, dok su još dvoje izgubili život bežeći od njegovog oružja. Žrtve su bile stare izmedju 15 i 51 godine, njih 32 je bilo mladje od 18 godina. A onda se mirno predao policiji.

Brod koji ga je dovezao, zbrisao je kad je pucnjava počela, samo devet osoba je uspelo njime da otolovi u spas.

Nesrećnim žrtvama pomoć nije stigla : prvo nije mogao da bude obezbedjen helikopter za specijalnu jedinicu, a zatim nije bilo broda za prebacivanje na ostrvo…

Norveškom je tada vladala Radnička partija, a premijer je bio Jens Stoltenberg, koji je danas na mestu generalnog sekretara NATO, organizacije koja je sebi dodelila nadležnost za brigu o bezbednosti sveta.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com