Vrednosti divljeg zapada : Otimačina

Ministarstvo kulture Francuske odlučilo je da, pozivajući se na sankcije uvedene Rusiji, zapleni dva umetnička dela iz čuvene kolekcije ruskih mecena braće Mihaila i Ivana Morozova, dok se o sudbini još jedne umetničke slike iz iste kolekcije još odlučuje, izvestili su francuski mediji.

Kolekcija je prvi put od svog nastanka  napustila Rusiju da bi bila izložena u fondaciji Luj Viton u Parizu od 22.septembra 2021.godine do 22.februara 2022.godine.Izložba  je produžena do 3.aprila.

Izloženo je oko 200 dela, pretežno iz Muzeja Puškin i Tretjakovske galerije u Moskvi i peterburškog Ermitaža.

Prema podacima francuskih medija, posetilo je izložbu više od milion ljudi.

Kad je reč o zaplenjenim slikama, radi se o autoportretu poznatog ruskog slikara Petra Končalovskog iz 1911.godine, čiji je vlasnik ruski biznismen Petar Aven, koji važi za velikog kolekcionara umetničkih dela. Pozajmljivao ih je za izložbe u muzejima MoMA u Njujorku i Royal Academie u Londonu.

Zbog navodne bliskosti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na udaru je sankcija uvedenih Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koji je počeo 24.februara 2022.godine.

Petar Končalovski je inače deda poznatih ruskih režisera Andreja Končalovskog i Nikite Mihalkova, naime otac njihove majke Natalije Končalovski.

Druga slika ostaje u Francuskoj na zahtev ukrajinskih vlasti i pripada Muzeju u Dnjepropetrovsku, istočna Ukrajina.

Radi se o portretu Margarite Morozove ruskog slikara Valentina Serova. Zadržana je, prema objašnjenju Ministarstva kulture Francuske, zbog opasnosti da pri povratku vlasniku bude oštećena u transportu.

Organi francuske države zadržali su još jednu sliku jer je njen vlasnik u medjuvremenu stavljen na sankcioni spisak, ispituju se razlozi da ne bude vraćena vlasniku.

Prema informacijama ruskih medija, radi se o portretu jednog od članova porodice Morozov, koji je takodje uradio slikar Valentin Serov.

Slika je u vlasništvu fondacije Magma, ruskog biznismena Vjačeslava Kantora.

Prema navodima AFP, domaćin izložbe, fondacija Luj Viton je saopštila da će „poštovati odluke države“.

Francuska je krajem prošle godine vratila Beninu 26 umetničkih dela neprocenjive vrednosti, koje je pre 130 godina kolonijalna vojska odnela iz te zemlje. Van Afrike, pisali su tada francuski mediji, na isti način se našlo 90 odsto afričke kulturne baštine, vraćene su mrvice.

Zapadni su se mediji podsmevali rukovodstvu čuvenog muzeja Ermitaž, koje je prošlog meseca zahtevalo da mu se, pre isteka dogovorenog vremena, vrate umetnička dela pozajmljena Italiji, pa je od tog zahteva odustalo.

Danas je objavljena vest da je finska carina zaplenila ruska umetnička dela, koja su bila data na pozmicu Italiji i Japanu, u nameri da dokaže da se radi o luksuznoj robi, koja je tog trenutka podlegala zapadnim sankcijama!

Umetnička dela su, prema vesti  koju prenosi Biznis insajder, na sankcionom spisku od 9.aprila.

Pa će Finska, prema informacijama Rojtersa i Blumberga, petrogradskom  Ermitaža i  Carskom selu, kao i Muzeju Puškin u Moskvi ipak vratiti umetnička dela čija se vrednost prema toj informaciji kreće od 46 miliona evra do „neprocenjivo“

Krajem 2019.i početkom 2020.godine u Luvru je organizovana spektakularna izložba dela Leonarda da Vinčija. Kako su izveštavali francuski mediji, muzej je do kraja izložbe pregovarao s saudijskim princem Muhamed bin Salmanom o pozajmici slike Salvatore Mundi, čije se autorstvo pripisuje Leonardu, a navodno je u posedu vladara Saudijske Arabije. Princ sliku nije dao.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com