77 godina otkako su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu

  1. Jutros u 8.15 minuta po lokalnom vremenu navršilo se 77 godina otkako su SAD bacile atomsku bombu na japanski grad Hirošimu.

Tim je povodom u Hirošimu održan pomen kome je prisustvovao i  generalni sekretar Ujedunjenih nacija Antonio Gutereš.

„Krize sa ozbiljnim nuklearnim tonovima šire se – od Bliskog istoka preko korejskog poluostrva do ruske invazije Ukrajine… Čovečanstvo se igra napunjenim oružjem“, rekao je Gutereš i, zanimljivo, nije pomenuo jednom glupom posetom izazvane tenzije izmedju dve atomske sile u Južnom kineskom moru.

Američki bombarder Enola Gay bacio je 6.avgusta 1945.godine  na Hirošimu atomsku bombu ciničnog naziva „Little Boy“. Više desetina hiljada dece,žena i muškaraca u deliću sekunde je progutala paklena vatra, a od posledica bombom izazvanog zračenja do kraja 1945.godine je preminulo oko 140 000 ljudi.

Tri dana kasnije, SAD su atomsku bombu bacile na japanski grad Nagasaki i tako postale prva i ostale jedina država koja je upotrebila atomsku bombu.

Izvestavajući sa pomena u Hirošimi, nemački javni servis ističe da na taj pomen nisu pozvani predstavnici Rusije i Belorusije. Da podsetimo, stanovništvo te dve zemlje je podnelo najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com