Američki predsednik, saudijski PR: Možda su to „rogue killers“

Američki predsednik Donald Tramp nije mogao da potvrdi informacije CNN-a da će Saudijska Arabija priznati ubistvo novinara Džamala Kašogija, ali je pustio u svet saudijsku teoriju da se možda radi o „rogue killers“ (odmetnute ubice).

„Čuo sam za taj izveštaj, ali niko ne zna da li je to zvaničan izveštaj“, rekao je Tramp novinarima povodom najava saudijskog priznanja.

On je izazvao oštre kritike demokratskih senatora puštajući u promet teoriju o „rogue killers“, koji stoje iza ubistva kritičara saudijskog režima i kolumniste Vašington posta.

„Kralj (Salman) je odlučno negirao da bilo šta zna o tome. Ja stvarno ne znam, možda – ne mogu da udjem u njegovu glavu, ali to mi je rekao – možda bi to mogle da budu ‘rogue killers’“, preneo je Tramp.

Demokratski senator Kris Marfi je ocenio da su Saudijci sasvim kadri da američkog predsednika pretvore u PR-a te teorije.

U Saudijsku Arabiju je već poslat američki državni sekretar Majk Pompeo, izvestili su američki mediji. Očekuje se da on iz Rijada put nastavi u Tursku, gde je Džamal Kašogi nestao još 2. oktobra.

Saudijska Arabija je veliki američki saveznik na Bliskom istoku. Tramp je pod velikim pritiskom da joj zbog nečuvenog ubistva na teritoriji druge države uvede sankcije. Jedan ministar Saudijske Arabije, najvećeg izvoznika nafte u svetu, već je zapretio da će na takve sankcije Rijad odgovoriti još oštrijim – naftnim! Iz Rijada je odmah saopšteno da se ne radi o zvaničnom stavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com