Amerikanci se do 31.decembra povlače iz Iraka da bi se posvetili Kini i Rusiji!

SAD nameravaju da do 31.decembra 2021.godine završe svoje učešće u vojnim operacijama u Iraku, pri čemu će se nastaviti podrška snagama bezbednosti Iraka i kurdskim vojnim formacijama, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je objavio Stejt departmenr  posle susreta američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i ministra inostranih poslova Iraka Fauda Husejna.

„Delegacije podvlače da su baze, koje koristi kontingent SAD i koalicije, iračke i da funkcionišu u skladu sa važećim zakonima države. To nisu baze SAD i koalicije, medjunarodni kontingent se tamo nalazi samo radi podrške vladi Iraka u borbi protiv“ ‘Islamske države’, prenosi ruska agencija TASS delovz tog saopštenja.

„Delegacije su posle nedavnih tehničkih konsultacija odlučile da će saradnja u oblasti bezbedbosti biti u potpunosti promenjena i koncentrisana na pripremu, konsultacije i obuku [iračkig snaga], razmenu obavestajnih informacija, a zaključno s 31.decembrom u Iraku neće ostati snaga SAD koje učestvuju u bojevoj misiji“, navodi se u saopštenju.

Ranije je Džon Hajten, zamenik načelnika Zajedničkog komiteta načelnika štabova VS SAD izjavio da SAD, pošto vide kako se razvijaju dogadjaji u Avganistanu i Iraku „ne trzva da ignorišu opasnosti na Bliskom istoku, nego da s njima izlaze na kraj na drugi način, ostavljajući mali trag, kako bi naše ‘telo’ bilo više orijentisano na pretnje Kine i Rusije“.

Na izjavu Hajtena, odmah je reagovala zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova :

„Mogli bi, pre orijentacije tela prema pretnjama, da uklone svoje ‘nevelike tragove’ u Iraku, Libiji,  Avganistanu, Siriji“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com