Bret Kavano izglasan za sudiju Vrhovnog suda SAD

Kandidat američkog predsednika pravnik Bret Kavano ipak je u američkom Senatu izglasan  za sudiju Vrhovnog suda SAD.

Izbor na tu funkciju na doživotan je rok.

U američkom Senatu republikanci imaju tanku većinu od 51 glasa, a demokrate 49.

Za Kavana je glasalo 50 senatora: za su bili svi republikanci, osim senatorke sa Aljaske Liz Murkovski, koja je bila protiv ali je pristala da se tretira kao uzdržana, i osim senatora Stiva Dejna, koji je bio za, ali je morao na svadbu kćerki.

Za Kavana je glasao i jedan demokrata: Džo Mančin, ostali su bili protiv.

Kandidatura Kavanoa, kandidata američkog predsednika Donalda Trampa, izazvala je pravi politički haos u Americi, a naročito u Vašingtonu.

Kavana je za neuspeo pokušaj silovanja optužila univerzitetska profesorka Kristin Ford.

Taj se incident dogodio pre 36 godina u vreme kad su oboje bili tinejdžeri, oboje pod uticajem alkohola, a Kavano toliko, da svoje krajnje nasilničke namere nije uspeo da ostvari.

Fordova je navela i prijatelje Kavana koji su dogadjaju prisustvovali.

Kavano, koga su za seksualno uznemiravanje i hronično pijanstvo u studentskim danima, optužile još dve žene, odlučno je negirao da je u bilo čemu sličnom učestvovao.

Čak 650 američkih profesora prava potpisalo je peticiju američkom Senatu u kome tvrde da Kavano, tokom ispitivanja pred nadležnim parlamentarnim telom nije pokazao, za dužnost sudije, neophodnu „nepartijnost“ niti primereni „pravnički temperament“.

Američki predsednik je tražio istragu FBI.

Izveštaj o toj istrazi okončan je brzo i senatorima dostavljen u četvrtak.

Nije objavljen nigde u javnosti, ali su dvoje neodlučnih senatora republikanaca od kojih jedna žena, pošto su ga pročitali, stali na stranu Kavana, dok su ga demokrate okarakterisale kao pranje kandidata, uskogrud i slep za glavna svedočenja.

Tokom demonstracija ispred Vrhovnog suda i Senata u Vašingtonu , koje je izveštaj izazvao, i tokom kojih su dominirale parole „Verujte preživelima“ i „Verujte ženama, a ne sudijama“, privedena su 302 čoveka.

Senat je ipak poverovao policiji. Sudijama. I Bretu Kavanou.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com