Cena nafte nezaustavljivo pada

Cena nafte tipa Brent u avgustu je doživela oštar pad koji je nastavljen i u septembru , pa je na svetskim tržištima na najnižem nivou za poslednje dve godine i analitičari ne vide gde bi njen pad u narednom periodu mogao da se zaustavi.

U petak je barel nafte toga tipa za isporuke u oktobru prodavan po ceni od 97,80 dolara ili za 26 centi manje nego prethodnog dana. Medjunarodna organizacija za energiju(IEA) sa sedištvem u Parizu dodala je ulje na vatru korigujući neki dan nadole svoje prognoze o tražnji za naftom i to treći mesec zaredom.

„Cena nafte je imala oštar pad u avgustu odražavajući povećanu ponudu i naznake o budućem usporavanju rasta svetske ekonomije i pada potražnje za naftom“, saopštila je IEA i dodala da će svetska tražnja za naftom 2014. i 2015. godine pasti za 0,9 miliona barela dnevno odnosno 1,2 miliona barela dnevno da bi 2015.godine bila na nivou od 93,8 miliona barela dnevno. Reviziji nadole doprinose slabije prognoze za Evropu i Kinu.

Trgovci tvrde da je na smanjenu tražnju došla povećana ponuda nafte iz SAD i da je to izazvalo pad cena, dok Američka agencija za energiju(EIA) tvrdi da je 2015.godine američka produkcija biti najveća od 70-tih godina.

Ukrajinska i iračka kriza tako nisu imale uticaja na tržište nafte, kao ni smanjene isporuke OPEK-zemalja. Dok su te zemlje u avgustu smanjile isporuke na 30,31 milion barela dnevno zemlje van OPEK- a su isporuke povećale na 57,6 miliona barela dnevno.

U luci Saldanha bej na jugozapadnoj obali Afrike nalazi se u tankerima lagerovano 50 miliona barela nafte, što je najveća plivajuća količina od 2008/2009, ali IEA se nije složila sa komentarima koji tvrde da trgovci gomilaju naftu zbog najvećeg od 2008/2009 super-contanga odnosno raspona u ceni za naftu sa isporukama u oktobru i ceni za naftu sa isporukama na duži rok, recimo od šest meseci. Šestomesečna razlika je 3 dolara po barelu. IEA tvrdi da se nafta lageruje baš u luci Saldanha zato što je to najpogodniji tranzitni punkt na putu ka Aziji, a ne iz špekulativnih razloga.

Nemački list Frankfurter algemajne cajtung, medjutim, podseća da su investicione banke Goldman Saks i JP Morgan u vreme poslednjeg tako visokog super-contanga 2008/2009 lagerovale velike količine nafte u očekivanju povećanja cene. List ovog puta prstom ukazuje na jednog neimenovanog kineskog trgovca da je natovario najveći tanker na svetu i sa njim isplovio u medjunarodne vode. IEA takve glasine potiskuje tvrdnjom da nema dokaza da je broj plivajućih tankera u avgustu porastao.

Adekvatno pada i cena nafte tipa Ural što je posebno osetljiv razvoj cenovnih dogadjaja za naftnim sankcijama ionako pritisnutu Rusiju.

Ruski mediji podsećaju da dažbine od izvoza nafte i gasa čine više od polovine ruskog federalnog budžeta, pri čemu je udeo nafte neuporedivo veći. Prihod ruske države od izvoza nafte u januaru ove godine iznosio je 13,47 milijardi dolara, poziva se Gazeta.ru na Rusku carinsku službu, dok je tokom cele 2013.godine država iz tog izvora prihodovala 173,7 milijardi dolara. Ruski budžet za ovu godinu baziran je na ceni nafte od 93 dolara za barel. Ruska statistička služba već je registrovala pad izvoza ruske nafte,dok kurs dolara,u kome se obavlja trgovina naftom, u odnosu na rublju raste i već dostiže istorijske maksimume.

Glavni ruski izvoznici nafte Gazprom i Rosnjeft potpali su pod udar i evropskih i američkih sankcija, dok je pod udar američkih sankcija neočekivano potpala i kompanija Lukoil, inače u privatnom vlasništvu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com