Epl rekao NE FBI-u

Navodno je bruka koju je razotkrio Edvard Snouden, da kompanije kao Epl profita radi ofiraju podatke svojih klijenata, doprinela da velika firma Epl kaže odlučno NE moćnom američkom Federalnom istražnom birou (FBI), ali povodom koji, izgleda, odjednom ne izaziva odobravanje.

Epl

U rasvetljavanju pomagača i okolnosti terorističkog akta koji je sredinom decembra u američkom gradu San Bernadino počinio bračni par za koji se sumnja da je povezan sa islamskim ekstremistima, FBI je tražio pomoć Epla u dekodiranju mobilnog telefona atentatora. U atentatu je život izgubilo 14 ljudi, a 22 je ranjeno. Navodno je za dekodiranje potreban PIN broj koji je znao samo korisnik telefona, a u slučaju da se deset puta ukuca pogrešan PIN celokupna komunikacija telefona se zauvek briše. Od Epla je traženo da razvije softver kojim će samo u ovom slučaju zaštita biti skinuta, a softver onda uništen. Telefon je inače službeni i vlasništvo je lokalne uprave u kojoj je atentator bio zaposlen. Vlasnik telefona, lokalna uprava, odobrila je naravno tu operaciju. Epl je svejedno potvrdio NE.

Na stranu FBI stao je i sud, ali je Epl i tu bio srca kamenoga i još pozvao u pomoć  svoje klijente upućujući im jedno pismo u kome se navodno predstavlja kao borac protiv namera vlasti da udju u zabranjenu sferu.

Očekuje se da Epl nastavi pravnu bitku za svoju novootkrivenu vernost privatnosti klijenata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com