Fejsbuk vas razume bolje od supružnika

Da li ste ikad osećali da vas kolege, prijatelji ili čak supružnik ne shvataju? Možda će kompjuter, uz malu pomoć vaših društvenih profila, biti u stanju da vas shvati.

Nova istraživanja pokazuju da je kompjuterski program bolji sudija ličnosti pojedinca od njegovih najbližih. A sud je zasnovan na analizi šta ljudi lajkuju na Fejsbuku, piše Fajnenšl tajms.

Istraživači sa Univerziteta Kembridž i Univerziteta Stenford priznaju da neki mogu smatrati da su njihovi nalazi „jezivi“, ali i da mogu dovesti do tehnološkog razvoja, kao što je pomoć veštački inteligentnim mašinama da bolje razumeju potrebe ljudi.

U studiji objavljenoj u ponedeljak, istraživači su analizirali više hiljada korisnika Fejsbuka, prateći stranice na kojima su stisnuli dugme „lajk“, koje je simbol pohvale na društvenoj mreži koja ima 1,2 milijarde korisnika. Korisnici Fejsbuka mogu „lajkovati“ sve od brendova poznatih firmi do smešnih videa, a njihov „lajk“ mogu videti njihovi prijatelji, a neretko i svi ostali koji imaju internet.

Social networking LIKE

Više od 17 hiljada volontera dalo je naučnicima pristup njihovim Fejsbuk lajkovima i odgovarali su na lična pitanja koje je sastavio psiholog. Volonteri su zatim pozvali prijatelje i rođake koji su uradili niz testova kako bi procenili njihove psihološke karakteristike. To je omogućilo istraživačima da uporede ljudsku sa procenom mašine i ustanovljeno je da kompjuter, ukoliko ima dovoljno podataka, bolje razume karakter voljenih osoba od njihove braće, sestara, roditelja i supružnika.

Kompjuterski program je bio u stanju da bolje proceni ličnost osobe od kolege na poslu analizirajući samo 10 lajkova, od prijatelja je bio bolji sa 70, od članova porodice sa 150, a od supružnika sa 300 lajkova. Prosečni Fejsbuk korisnik ima 227 lajkova na svom profilu.

„Ova studija pokazuje da kompjuter može da rauzme ljude i možda će na kraju biti u stanju da reaguje na njih kao pojedinac“, rekao je ko-autor studije i zamenik direktora na Psihometrijskom odseku na Univerzitetu Kembridž Dejvid Stilvel.

Studija je pokazala da analiza Fejsbuk lajkova može pomoći u predviđanju korisnikovog koeficijenta inteligencije, političkih orijentacija, korišćenju droga, seksualnih sklonosti i da li su se njihovi roditelji razveli kad su bili mladi.

Stilvel je rekao da razume ljude koje plaše ovi nalazi: „To je jezivo, ali treba pitati, zašto je to jezivo? Nije nužno loša stvar da nas računari razumeju kao pojedinca. Ali postoji problem sa kompanijama kao što su Gugl i Fejsbuk, čiji način oglašavanja nije transparentan. Oni ne objašnjavaju zašto vi vidite baš tu reklamu“.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com