Kako su lobisti pobedili Obamu

Američki predsednik Barak Obama u više navrata je u svojoj predizbornoj kampanji obećavao da bivšim lobistima neće biti dozvoljeno da se zapošljavaju u njegovoj administraciji i da će tako smanjiti uticaju velikih kompanija na Vašington.

Međitim, kako piše američki sajt „Politico“, Obamina administracija je zaposlila oko 70 prethodno registrovanih lobista. Od kojih mnogi rade na najvišim nivoima vlasti.

Uzmite Broderika Džonsona, na primer, koji je jedan od glavnih Obaminih savetnika kao veza između Bele kuće i federalnih agencija. Poznato je da je blizak sa Obamom i državnim tužiocem Erikom Holderom. Do 2011. godine Džonson je bio poznati lobista kompanija kao što su Majkrosoft, Pirson, Globalstar, Komkast i Fedeks. A, onda je nestao sa spiska lobista.

Ipak, prema finansijskim podacima koje je obelodanio kada je počeo da radi za Vladu, on je ostao konsultant tih pet kompanija sve dok nije počeo da radi u Beloj kući. U isto vreme je radio i kao politički savetnik u Obaminoj predizbornoj kampanji 2012. godine.

U tome nema ničeg nezakonitog, Džonson je postupio prema svim relevantnim zakonima kada je iz lobiranja prešao u Belu kuću. Ali, Džonsonov put od registrovanog lobiste, preko Obaminog savetnika u kampanji pa sve do Bele kuće krši Obamino predizborno obećanje da će udaljiti lobiste od njegove administracije.

Kada se kandidovao za predsednika Obama je obećao da lobisti neće naći mesto u njegovoj Beloj kući.

„Ja sam u ovoj trci da bih rekao korporativnim lobistima da su njihovi dani postavljanja agendi u Vašingtonu odbrojani“, rekao je Obama 2007. godine na predizbornom mitingu u Ajovi.

Kao predsednik, Obama je potpisao naredbu koja „zabranjuje državnim zvaničnicima da ulaze i izlaze iz privatnog sektora u državni na način koji bi privatnom sektoru dao nezakonit uticaj na vlast“.

Ipak, pre mesec dana Bela kuća je povukla delove te zabrane dozvoljavajući registrovanim lobistima da rade u industrijskim odborima i panelima, po prvi put od kako je 2010. godine zabrana stupila na snagu.

Obamina administracija insistira da je uradila više od bilo koje druge administracije kako bi se sprečilo da bivši zaposleni unovčavaju svoje iskustvo iz Bele kuće zastupajući privatne interese.

„Predsednik Obama je uradio više u poslednjih šest godina na smanjivanju uticaja posebnih interesnih grupa od bilo kog drugog predsednika, zabranjujući zaposlenima u administraciji da primaju poklone od lobista, zabranjujući bivšim lobistima da rade na pitanjima za koje su ranije lobirali i zabranjujući zaposlenima da lobiraju u Beloj kući nakon što su ovde radili“, rekao je glasnogovornik Bele kuće Erik Šulc i dodao: „Naš cilj je bio da se smanji uticaj specijalnih interesnih grupa u Vašingtonu i u tome smo uspeli više od bilo koje druge administracije u istoriji“.

Ali, realnost je da je Obama, kao i njegovi prethodnici, uvideo da je teško voditi vladu bez lobista.

Melodi Barns je bila registrovani lobista pre nego što je postavljen na čelo Saveta za domaću politiku Obamine administracije. Sada je ponovo u privatnom sektoru i bavi se konsultantskim uslugama u sopstvenoj firmi „Melodi Barns Solušns“.

Džejms Kolenberg je bio na čelu industrijske koalicije nazvane „Glas na internetu“ pre ulaska u Kancelariju za nauku i tehnologiju. Sada radi u svojoj firmi „JK strategije“.

Šon Kenedi je bio lobista firme „AT&T“ pre nego što je počeo da radi u Kancelariji za zakonodavna pitanja. Sada se vratio lobiranju i radi za „A4A“.

Mark Berejka bivši registrovani lobista Majkrosofta, napustio je lobiranje kako bi prihvatio posao u tehnološkom odseku Odeljenja trgovine. Nakon dve godine rada u vladi sada je ponovo registrovani lobista.

Bredli Gilen je bio registrovani lobista „DISH Network-a“ pre nego što je postao pravni savetnik u Federalnoj komisiji za komunikacije. U julu prošle godine je postao lobista telekomunikacijske kompanije CTIA.

Svi su odbili da komentarišu navedene činjenice, tvrdi „Politico“.

Za dugogodišnje posmatrače dolazak i odlazak lobista iz administracije i ponovno vraćanje u nju, nije iznenađenje.

„Očekuje se da će se ovake stvari dešavati u svakoj administraciji“, rekao je veteran lobiranja Dejvid Urban i dodao: „Mislim da je neiskreno sa njihove strane da pričaju da se to neće dogoditi“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com