Keri: Svi prate dogadjaje s rubljom

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da ceo svet prati situaciju sa kursom ruske rublje.

On je, prenose ruski mediji, ocenio da se kritična situacija sa ruskom valutom ima pre zahvaliti padu cene nafte nego sankcijama.

Cena nafte tipa brent danas u 17.08 koštala je 59,97 dolara za barel.

Iako je Banka Rusije u noći izmedju ponedeljka i utorka povećala svoju ključnu kamatu na 17 odsto, ruska rublja je danas, posle kratkog oporavka, nastavila da pada pa se dolar kretao od 58,15 do 80,1 rublju, a evro od 72,45 do 100,74 rublje.

U Moskvi je upravo u toku sastanak posvećen trenutnoj finansijskoj situaciji, koju su najviši predstavnici ruske centralne banke ocenili kao kritičnu.

Na sastanku kojim predsedava ruski premijer Dmitrij Medvedev, učestvuje pomoćnik predsednika Rusije Andrej Belousov, ali ne i sam predsednik Rusije Vladimir Putin. Njegov portparol Dmitrij Peskov je ocenio da situacija nije takva da bi i prisustvo predsednika bilo potrebno.

Ima ruskih analitičara, kao što je Aleksandar Razuvaev iz analitičkog odeljenja kompanije „Alpari“, koji očekuju da se Banka Rusije neće zaustaviti na ključnoj kamati od 17 odsto nego će je, moguće je, povećati i na 20 odsto.

Iz ruske biznis zajednice stižu očajni vapaji da je biznis zamro!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com