Ko još veruje Fejsbuku ili šta o vama govore vaši lajkovi

Bogatstvo Marka Zakenberga smanjeno je juče za 6,76% odsto, ali se on lično povodom ogromnog skandala s prodajom i zloupotrebom (u političke svrhe?) podataka korisnika Fejsbuka još nije oglasio. Ugasio je, medjutim, nekoliko profila upetljanih u skandal, s kojim je još 2015. godine bio u toku.

Medju ugašenim nalozima je i onaj izvesnog Kristofera Vajla (28) koji je Njujork tajmsu i Gardijanu odao praksu svoje bivše firme Cambridge Analytica čiji je glavni saradnik profesor psihologije Aleksandar Kogan, ruskog porekla. Firma se bavi istraživanjem tržišta i analizom ciljnih grupa.

Kogan, koji je profesor na univerzitetima u Kembridžu i Sankt Peterburgu, od Fejsbuka je kupio podatke o 50 miliona korisnika, bez njihove saglasnosti, navodno radi naučnih istraživanja. On je napravio naizgled bezazleni upitnik „thisisyourdigitallife“. Svaki od korisnika Fejsbuka koji bi ga popunio otkrio je ne samo svoje nego i sklonosti prosečno 160 osoba svojih pratilaca. Doduše, sada se tvrdi, Koganov upitnik popunilo je 270.000 korisnika Fejsbuka. Rezultate svog “ naučnog rada Kogan je prodao i firmi Cambridge Analytica. Naročito su za stvaranje njihovih profila, tvrdi Vajl, korisni lajkovi. Bizaran primer: ljudi koji lajkuju Nike i KitKit negativno se odnose prema Izraelu!?

Kompletni profili korisnika, njihova ubedjenja, osobenosti njihovog karaktera, sklonosti, interesi postali su, navodi se sada, psihološko oružje Stiva Benona, stratega predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa. Benon je vicepredsednik firme Cambridge Analytica, a njen finansijer je porodica Merser, američki milijarderi koji su podržavali Trampovu kandidaturu. I nametnuli mu usluge Benona, medju kojima su ove o kojima se sada govori.

Na osnovu utvrdjenih psiholoških profila, korisnicima je isporučivana politička reklama. I za vreme predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD.

Facebook nije sada prvi put čuo za nezakonito postupanje Kogana, ali se oslonio na uveravanje firme Cambridge Analytica da je nedopušteno stečene podatke uništila.

I nije kraj čudima: američki mediji tvrde da firma Cambridge Analytica, koja kancelarije ima u Velikoj Britaniji i SAD, nezakonito obavlja posao političke reklame u SAD.Medju saradnicima firme su britanski i kanadski drzavljani, a stranim drzavljanima nije dozvoljeno da se na teritoriji SAD bave političkom propagandom.Firma je,navodno, više puta opomenuta, bez efekta.

Pominjanje Rusije u vezi s Cambridge Analitica nategnuto je,ali Vajl je smatrao da treba da spomene da su usluge nudjene ruskoj privatnoj naftnoj kompaniji Likoil.Vajl ne zna da li je posao sklopljen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com