Kompanija Nestle, 2023 : Prodaja pala, čist profit porastao

Švajcarska kompanija Nestle prošlog četvrtka je predstavila svoje godišnje rezultate za 2023.godinu : ukupne prodaje kompanije smanjene su za 1,5 odsto na 92,998 milijardi švajcarskih franaka, dok je čisti profit porastao za 20,9 odsto na 11,2 milijarde švajcarskih franaka.

Pad prodaja ima se zahvaliti smanjenju tražnje domaćinstva, zbog istorijskog rasta cena hrane, kako je pri prezentaciji izjavio izvršni direktor Mark Šnajder, „ovo što smo gledali tokom poslednje dve godine je rast cena hrane istorijskih razmera“.

„Fer bi bilo reći da se radi o jedinstvenom događaju u 50 godina , rekao je on.

Prodaje su pale na svim tržištima sem na tržištu Južne Amerike, gde su porasle za 3,5 odsto.

U Evropi su, prema izveštaju same kompanije, prodaje ostale na istom nivou, ali je u Velikoj Britaniji zabeležen rast od 3,5 odsto, a u Nemačkoj pad od 4,5 odsto.

Na najvećem tržištu Nestle proizvoda, tržištu Severne Amerike prodaje su pale za 1,4 na tržištu Azije, Okeanije i Afrike prodaje su pale za 5,2 odsto,na tržištu Velike Kine prodaje su smanjene za 5,5 odsto.

Vrednost prodaja je ovako rasporedjena po tržištima : 32,5 milijardi franaka tržište Severne Amerike, 22,3 milijarde franaka tržište Evrope, 19,9 milijardi franaka tržište Azije, Okeanije i Afrike, 12,8 milijardi franaka tržište Latinske Amerike i 5,5 milijardi franaka tržište Velike Kine.

Najveći prihod kompanija je 2023.godine ostvarila od prodaje pića, tečnih i u prahu, u vrednosti od 24,8 milijardi franaka, a na drugom mestu je hrana za kućne ljubimce u vrednosti od 18,8 milijardi franaka.

Nestle širom sveta zapošljava 270 000 ljudi, prodaje svoje proizvode u 188 država i trenutna tržišna vrednost mu je 250,13 milijardi franaka.

U poslednjih godinu dana vrednost akcije te kompanije pala je za 11,69 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com