Kreg Marej bivši britanski ambasador u Uzbekistanu: Novičok može biti kod Amerikanaca

Kreg Marej, bivši britanski ambasador u Uzbekistanu, gde se nalazila laboratorija Nukus, ne prestaje da dokazuje da je nervni agens “novičok” britanska izmišljotina kao što se kao izmišljotina pokazalo oružje za masovno uništenje Sadama Huseina.

Na svom veb sajtu www.craigmurray.org Marej citira Robina Bleka, šefa laboratorije u Porton Daunu kod Solsberija, koji je 2016. godine napisao da „nema publikovane nezavisne potvrde strukture ili posedovanja tog sredstva“ o kome jedine informacije potiču od ruskog disidenta, vojnog hemicara Vila Mirzajanova.

Marej takodje citira nalaz Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), tela Ujedinjenih nacija sa sedištem u Hagu, kao dokaz da mišljenje Bleka dele i medjunarodni autoriteti za hemijsko oružje. Naučni Savet ove organizavije, u kome su bili predstavnici SAD, Francuske, Rusije, a u ime Velike Britanije pomenuti Blek, 27. marta 2013. godine je zaključio da jedino informacije bivšeg sovjetskog naučnika Mirzajanova nisu dovoljne da bi se prihvatilo postojanje i posedovanje “novičoka”.

Sumnju u istinitost navoda Britanije budi i činjenica da ona odbija da dostavi Organizaciji za zabranu hemijskog oružja uzorak sredstva koga je u posedu, što je uzgred obavezna da učini, navodi Marej.

I najzad Kreg Marej podvlači da se sredstvo „novičok“, po tvrdnjama Mirzajanova, proizvodilo u Uzbekistanu, a ne u Rusiji, da su tu laboratoriju, dok je Marej tamo bio ambasador, demontirali Amerikanci i ako je uopšte postojao program „novičok“ do njega su, zaključuje Marej, mogli da dodju jedino oni za vreme savezništva s Karimovim.

One thought on “Kreg Marej bivši britanski ambasador u Uzbekistanu: Novičok može biti kod Amerikanaca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com