Nasilje se vratilo: Bajden bombardovao Siriju

Nije se dugo čekalo, po nalogu američkog predsednika Džoa Bajdena, američke snage su bombardovale infrastrukturne objekte u istočnoj Siriji, koje navodno koriste iračke proiranske šiitske snage.

Bombardovanje je, kako je objasnio Vašington, „srazmeran vojni odgovor“ na raketiranje ciljeva od američkog interesa u Iraku, koji je „izveden zajedno s diplomatskim merama, uključujući konsultacije s koalicionim partnerima“.

Istovremeno, portparol Pentagona Džon Kirbi je priznao da još traje istraga o tome ko je izvršio raketiranje zelene zone Bagdada, u kojoj se nalazi američka ambasada, kao i reketiranje medjunarodnog aerodroma u glavnom gradu Iračkog Kurdistana Erbilu.

Dakle, Vašington nije direktno optužio proiranske iračke snage u Siriji da su baš one izvršile napad zbog koga je bombardovana Sirija!

Prema izveštajima Grupe za monitoring ljudskih prava u napadu na Siriju je poginulo 22 ljudi, a veći broj je ranjen, prenosi nemački ARD.

„Mi smo delovali na odlučan način usmeren na deeskalaciju opšte situacije kako u istočnoj Siriji, tako i u Iraku“, saopštio je Pentagon, a novi američki ministar odbrane Lojd Ostin ponosno je priznao da je ciljeve lično preporučio.

Američka vojska „tačno zna kuda udara“, rekao je Ostin.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je oštro reagovalo na američko bombardovanje Sirije upozoravajući još jednom da se američka vojska u Siriji nalazi nezakonito.

„Udar je nanet po teritoriji suverene države – članice OUN. To je nedopustivo narušavanje normi medjunarodnog prava“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com