Nije gotovo: Američki i ruski avionosci uplovili u Sredozemno more

Udarna grupa avionosaca Vojno-pomorskih snaga SAD na čelu s atomskim avionoscem „Hari Truman“ uplovila je u Sredozemno more kako bi pristupila izvršenju postavljenih zadataka, saopštila je komanda američkih Vojno-pomorskih snaga.

Prisustvo u tom važnom regionu izraz je privrženosti SAD „obezbedjivanju bezbednosti, slobode i prosperiteta Evrope i Afrike“, objašnjava viceadmiral Lizi Franketi, komandant 6. flote Vojno-pomorskih snaga SAD sa sedištem u Napulju.

Prema ruskim izvorima, na avionoscu „Hari Truman“ nalazi se 90 aviona i helikopter. U sastav udarne grupe avionosaca ulaze četiri razarača i gotovo 6.500 vojnika. Još dva razarača bi trebalo da se pridruže avionoscu u vreme prelaska ka očekivanom teatru vojnih akcija, tvrdi ruski poslovni list Vzgljad. U zonu operativne odgovornosti 5. i 6. američke flote spada Indijski okean, Persijski zaliv i Sredozemno more, precizira list.

U akvatoriju Sredozemnog mora su u subotu 21. aprila ušli i ruski izvidnički brodovi „Radoznali“ i „Oštroumni“. Navodno su na specijalizovanim portalima već objavljene fotografije njihovog prolaska kroz Bosforski moreuz i Mramorno more.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com