Obama: Mi moramo pisati pravila, a ne Kinezi

Pravila trgovine u Azijsko-pacifičkom regionu moraju biti napisana od strane Sjedinjenih Američkih Država, a ne Kine, napisao je američki predsednik Barak Obama u članku u kome je pozvao na brzu ratifikaciju Trans-pacifičkog sporazuma (TPP).

Barak Obama

„Amerika treba da napiše parvila. Amerika treba da donosi odluke. Druge zemlje treba da igraju po pravilima koja postavlja Amerika i njeni saveznici, a ne obrnuto“, napisao je Obama u članku za Vašington post.

TPP je potpisalo 12 zemalja u februaru ove godine. Američki parlament tek treba da ga ratifikuje, a predsednik ih je pozvao da to urade što pre.

„Azijsko-pacifički region će nastaviti svoju ekonomsku integraciju, sa ili bez SAD-a. Mi možemo voditi taj proces, ili možemo stajati sa strane i gledati kako prosperitet prolazi pored nas“, upozorio je on, upirući prstom na Kinu kao glavnu opasnost po TPP.

„Dok mi pričamo, Kina pregovara o trgovinskim sporazumima sa nekim od najbrže rastućih ekonomija na svetu i tako dovodi američki biznis, robu i poslove u opasnost“.

Kina se zalaže za alternativni sporazum pod nazivom Regionalno sveobuhvatno ekonmsko partnerstvo (RCEP), u koji su uključeni najbliži američki saveznici u regionu, kao što su Australija, Južna Koreja i Japan. RCEP ne prati američke interese kao TPP, rekao je Obama, opisujući TPP kao „trgovinski sporazum koji stavlja američke radnike na prvo mesto i osigurava da ćemo mi pisati pravila u 21. veku“.

Potpisivanje TPP-a proteklo je uz masovne proteste u uključenim zemljama, uključujući i SAD.

Kritičari tvrde da ovaj sporazum štiti prava velikih korporacija na štetu zemalja potpisnica i njihovih građana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com