Obama: Uložiću veto na izgradnju naftovoda

Administracija američkog predsednika Baraka Obame zapretila je da će staviti veto ukoliko Kongres odluči da usvoji zakon kojim bi se omogućila gradnja naftovoda „Keystone XL“.

„Mogu da potvrdim da će predsednik Obama uložiti veto, ako ovaj zakon bude usvojen. Maršruta ovog naftovoda nije finalizovana. Postoje mnoga nerešena pitanja u vezi sa ovim naftovodom, posebno u Nebraski. Kad ta pitanja budu rešena biće moguća i gradnja“, rekao je Obamin glasnogovornik Džoš Ernest.

Izvršni direktor kompanije, zadužene za izgradnju naftovoda, „Trans Kanada“ Ras Girling rekao je da je frustriran zbog stalnog odlaganja početka izgradnje.

„Čisto da se zna, ovo je samo naftovod. Nije ni prvi ni poslednji. Krajnje je vreme da se donese odluka“, rekao je Girling.

Naftovod „Keystone XL“ trebalo bi da doprema naftu iz Kande u američke rafinerije, a planirana dužina je 1.200 kilometara.

Različite grupe za zaštitu životne sredine protive se izgradnji naftovoda jer smatraju da bi curenje nafte moglo da zagadi „Ogallala Aquifer“ jedan od najvećih svetskih rezervata slatke vode, iz koga pijaću vodu dobija dva miliona stanovnika Nebraske.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com