Otkud 21-godišnjaku pristup najvećim tajnama Pentagona?

Američko ministarstvo odbrane ne samo da nije demantovalo autentičnost najtajnijih  dokumenata američkih obavestajnih službi , zbog čijeg je provaljivanja uhapšen 21-godišnji niži službenik američkih vazduhoplovnih snaga Džek Tešeira, nego objavljivanje tih tajni na platformi Discord nije sprečavalo od februara 2022.godine, kad je u stvari počelo.

Najveću buru u celom svetu izazvao je deo provaljenih dokumenata koji se tiče odnosa snaga u ratu u Ukrajini, a govore kako desetine milijardi, koje su tamo uložile SAD, nisu dale rezultata nego su Vojne snage Ukrajine bez oružja i nespremne za toliko najavljivanu prolećnu ofanzivu.

Najveći skandal i kršenje zakona sastoji se u tome, grmi zvezda FoxNews Taker Karlson, što je američki ministar odbrane Lojd Ostin lagao pred Kongresom o stanju stvari u Ukrajini, a ne u  tome što je Tešeira tu protivzakinitost razotkrio.

Da prolećne ukrajinske ofanzive, kako je planirana, neće biti objavili su i nekoliki američki mediji, posle Vašington posta i CNN, danas i Bloomberg, ali Moskva se tom informacijom, bar sudeći prema komentarima ruskih državnih medija, ne da  uljuljkati.

Vojni ekspert Aleksandar Artamonov, dr drustvenih nauka na Katoličkom univerzitetu u Francuskoj, za ruski list Vzgljad ne potcenjuje ranjivost modernih tehnologija i slabosti američkih tajnih službi, ali je bliži ideji da je Džek Tešeira nevoljno zloupotrebljen u unutrašnjim američkim obračunima.

„Uz sve to, po mom mišljenju, moguća je ovde i podmukla manipulacija. Specijalne američke službe su takav obim podataka mladom vojniku mogle dostupnim učiniti namerno. A zatim to iskoristiti u svojoj igri dokazivanja neadekvatnosti aktuelne američke administracije. Pri tome, mladi čovek je, najpre će biti, bio apsolutno ubedjen da je sam provalio tu informaciju“, tako razmišlja Artamonov, a činjenica da objavljivanje tajnih vojnih podataka godinu dana nije izazvala nikakvu ozbiljnu pažnju, učvršćuje ga u tom mišljenju.

I CNN je tražio stručno mišljenje : kako je moguće da praktično detetu bude dostupno takvo more toliko poverljivih informacija?

Džon Miler, vodeći analitičar te kuće za pravna i obavestajna pitanja ima veoma interesantan komentar.

„Vi morate da razumete koliko mnogo se mi oslanjamo na mlade ljude kod osetljivih poslova u vojsci!“, rekao je Miler.

„Džek Tešeira je radio u 102. obaveštajnom krilu Nacionalne vazduhoplovne garde. Njihov posao je veoma osetljiv i bitan. Oni vode  dronove, koji obavljaju  obaveštajne, nadzorne, izviđačke odnosno ISR misije kao podršku vazdušnim snagama i borcima na terenu na mestima poput Iraka i Avganistana, Siruje i kao podrška timovima za specijalne operacije koji mogu biti poslati u tajnu misiju bilo gde.To znači da jedinica mora  imati pristup širokom obimu obavestajnih podataka i analiza jer moraju biti operativni na mnogo poprišta protiv mnogo opasnosti“, tumači Miler i dodaje da je njihova druga misija, skupljanje sajber obavestajnih podataka još šira po obimu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com