Ovo je 10 najstresnijih profesija na svetu

Prema istraživanju sajta CareerCast.com najstresnija profesija na svetu u ovoj godini je vatrogasac. U takozvanom „2015 Jobs Rated“ izveštaju, posao vatrogasca je dobio ocenu stresa od 71,59 (od mogućih 100).

Na drugom mestu je aktivna vojna služba sa ocenom stresa od 70,78, dok je na trećoj poziciji još jedno vojničko zanimanje – general (63,11).

U prvih pet su još i pilot aviona (60,46), kao i policajac (50,82).

Na šestoj poziciji je, i ovo je svakako iznenađenje, gluma. Glumci i glumice su dobili ocenu stresa od 50,33.

Sedma pozicija je pripala ljudima koji rade na televiziji i radiju, a pojavljuju se ispred kamere i mikrofona. Njihov posao je dobio ocenu stresa od 50,30.

Organizator događaja, osoba koja „sve drži u rukama“, na osmom je mestu najstresnijih profesija sa ocenom od 49,93, a za kraj ove Top 10 liste slede dva medijska zanimanja – fotoreporter (49,22) i novinar (48,76).

Faktori stresa, koju su uzimani u obzir u izradi „2015 Jobs Rated“ izveštaja su: putovanja, mogućnost povišice, rokovi, rad pred očima javnosti, konkurencija, fizički zahtevi, radni uslovi, opasnost, rizici po sopstveni život, rizici po tuđi život i susreti sa javnošću.

Ipak, treba imati u vidu da je ovo istraživanje rađeno za američko tržište. Primera radi, rad u vojsci svakako nije po pravilu toliko stresan ukoliko se ne ratuje na nekoliko frontova širom sveta. Zar ne, Amerikanci?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com