Pravi li Tramp svoju G7 ?

U Moskvi je početkom nedelje boravila grupa američkih parlamentaraca, sve republikanci i sve predstavnici južnih američkih država u kojima je pobedio američki predsednik Donald Tramp.Posetili su Ministarstvo inostranih poslova i Državnu dumu, ne i Kremlj.

Njihova se poseta smatra uigravanjem američko- ruske politike pred godinu i po dana očekivani i najzad zakazani susret ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Donalda Trampa.

Mnoga su se mesta širom sveta kandidovala, za mesto susreta izabran je Helsinki.

Tramp se s Putinom sastaje uprkos snažnoj antiruskoj kampanji i demonizaciji Rusije koja je u toku i u Americi, a čiji značajan deo predstavlja neverovatna istraga o ruskom mešanju u američke izbore, koja farmeru u Teksasu treba da kaže kako je Moskva velikoj Americi izabrala ovog predsednika.Oh užasa!

Ima analitičara, koji veruju da je nepredvidivi američki predsednik, pošto je u Kanadi ponizio G7, nameran da napravi svoj format saradnje, pandan G7,koji bi pored njega činili stvarni moćnici: Putin, kineski predsednik Si Djinping, a pošto Tramp nikako nije nemački fudbalski reprezentativac Mesut Ozil, u grupnu sliku se uklapa i Redžep Tajip Erdogan, koji je Turskoj danas postao sve: i predsednik, i premijer, i parlament…Dakle, Tramp namerava da troši vreme na pregovore samo s onima koji imaju stvarnu moć nešto da učine.

Sad kad su mesto i vreme odabrani – bez opoziva, jer Putin nije Kim Dzong Un, analitičari sa obe strane mogu da se posvete odnosima dva predsednika i mogućim temama razgovora.

Što se odnosa tiče, analitičari s obe strane smatraju da je Tramp impresioniran Putinom i da to izražava otvoreno i na način koji sebi dosad nije mogao da dozvoli nijedan američki predsednik.Tom divljenju Tramp je davao oduška mnogo pre nego što je znao da će poželeti da sedne u fotelju (još) najmoćnijeg čoveka na svetu.Posmatrači podsećaju da je divljenje prema Putinu izražavao još 2008.godine.

Farid Zakaria, moćni komentator CNN, spreman je da podeli mišljenje onih koji Trampov odnos prema Putinu vide kao zavist.On mu zavidi, kaže Zakaria.

Na čemu?Na odnosu idilične saradnje s Državnom dumom, takav odnos s Kongresom Tramp može samo uzalud da želi.Pa podrška u javnosti.Odobravanje 80 i kusur odsto gradjana,u Americi je nezamisliva milost.

Već je utanačeno da će sastanak trajati više sati, a Putinov pres-sekretar nije isključio mogućnost razgovora tet-a-tet?!
Nema nikakve sumnje da će reč biti o Ukrajini- neugašeni konflikt u Donbasu dva predsednika bi mogla da reše: ideja da bi Putin od Trampa mogao da traži da Ukrajinu ne prima u NATO, a da za uzvrat Rusija smanji aktivnosti u Donbasu( koju uostalom ne priznaje),izgleda previše jednostavno.Ali ne i sasvim nemoguće.Sirija i položaj Basara Asada nikako se ne mogu izbeći, ali ni nuklearni program Severne Koreje i garancije za Kim Dzong Una, što je tema prikladnija za razgovor s Si Djinpingom,kao ni još komplikovanije pitanje Irana i naraslog uticaja te zemlje u regionu Bliskog istoka, koje moze biti lako uvezano s Asadovom amnestijom.Trampov najnoviji angažman na tržištu nafte, oslonjen na sankcije Iranu i Venecueli, destruktivno deluje na jedva pronadjenu solidarnost OPEK proširenog za Rusiju…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com