Pravila promenjena : Džef Bezos može biti samo počasni astronaut!

Baš onog dana kad je američki milijarder Džef Bezos odlučio da postane astronaut, a stručnjaci i ljubitelji Kosmosa  se još sporili oko toga da li je britanski milijarder Ričard Brenson 11.jula postao astronaut, Savezna agencija za vazduhoplovstvo(FAA) SAD promenila je definiciju pojma astronaut, izveštava Biznis Insajder

Tako da  sada titulu asteonaut može da nosi „letačko osoblje“ na letu koji je licencirala Savezna uprava za vazduhoplovstvo SAD i koji je dostigao visinu od 50 milja [80,46 kilometara] iznad površine Zemlje. Ali je 20.jula dodato da letačko osoblje „tokom leta mora obavljati aktivnosti suštinske sa stanovišta javne bezbednosti ili doprinose sigurnosti leta čoveka u Kosmos“.

Osobe koje ne zadovoljavaju baš sve ove kriterijume, mogu dobiti titulu „počasnog astronauta“ o čemu odlučuje pomoćnik administratora FAA za, komercijalni kosmički saobraćaj.

Bezos i njegov tim nisu tokom  leta obavljalu nikakve aktivnosti koje bi bile od značaja za njihivu sigurnost.

Vasionski brod Nju Shepard je potpuno automatizovan i dosad jz leteo  u Kosmos, bez posade, 15 puta, tako da Bezos i njegovi saputnici mogu biti kvalifikovali kao učesnici u svemirskom letu, ali ne i kao „letačko osoblje“.

Kompanija, Blue Origin nije odgovorila na pitanje BI da li će podneti zahtev da se Džefu Bezosu dodeli titula počasnog astronauta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com