Rusi odgovorili Amerikacima: Obama je najkorumpiraniji

Pošto je zamenik ministra za finansije SAD Adam Šubin u emisiji Panorama Bi-Bi-Sija optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da je “oličenje korupcije”, bivši zamenik ministra inostranih poslva Rusije Sergej Ordžokinidze ocenio je u intervjuu ruskom listu Vzgljad da je američki predsednik Baraka Obamu “jedan od najkorumpiranijih predsednika u istoriji SAD”. Ovaj zaključak Ordžokinidze je izveo iz rezultata septembarske ankete Galupa prema kojoj 75 odsto Amerikanaca smatra da je korupcija široko rasprostranjena u administraciji SAD, dok je tako mislilo 66 odsto anketiranih na početku prvog Obaminog mandata.

Obama

“Ispada da je Obama jedan od najkorumpiranijih predsednika u istoriji SAD. Mi imamo posla sa rastućom korupcijom u administraciji SAD. Da podsetimo na slučaj školske drugarice Obamine žene – Mišel. I druge prijateljice gospodje Obama pobedjuju na federalnim tenderima… Mislim da je to jedna od najkorumpiranijih i najnesavesnijih administracija. Sramota za Sjedinjene Američke Države”.

Najveći deo intrevjua posvećen je lobiranju u SAD. Pa Ordžokinidze tvrdi:

“U SAD rasprostranjeno lobiranje je ozakonjena korupcija. Za ogromne sume novca, koje se mogu dati senatoru ili kongresmenu, on vam pomaže u gradnji bilo čega ili pri drugim ekonomskim projektima, za koje je neko zainteresovan. Treba dati veliki mito, koji lobist predaje navodno u fond partije. To je poznati način da se prikrije lopovluk. Imao sam prijatelja, bogatog biznismena, koji je odlučio da postane kongresmen. U to vreme, osamdesetih, plata kongresmena je bila 43.000- 46.000 dolara. Na moje pitanje šta će mu to, on je rekao: ‘Sto puta ću više dobiti za lobiranje nečijih interesa”.

Ordžokinidze je nastavio: “Ako neko želi da se u SAD sretne s krupnim stranačkim predstavnikom mora za to da da novac. Čak i ako ste na državnoj funkciji, svejedno morate platiti. Bivši kancelar Bavarske otvoreno je govorio kako je za susret s predsednikom SAD Džordžom Bušom mladjim 2002. godine morao da plati više od 2 miliona dolara. Tako se radi u SAD. Tamo je ekonomski obrt veliki, mnogo je lako dobijenog novca. Kad sam ja živeo u SAD, moja se kuća nalazila 20 kilometara od posla. Dolazio sam na posao istim putem koji su obnavljali svake godine odnosno zakopavali budžetska sredstva koja su trožena na remont”.

Ordžokinidze se osvrnuo i na finansiranje kampanje na predsedničkim izborima: “Da bi se postalo predsednik SAD treba potrošiti sasvim neverovatne sume novca, stotine miliona dolara, bez milijarde ne možete da prodjete. Ne sećam se nijednog predsednika da nije bio milioner. Novac i vlast – to je savršeno normalna stvar u SAD. To proizilazi iz predstave o tome za šta je potrebna vlast. Njima je vlast potrebna radi novca. Oni misle da tako, sigurno, živi ceo svet – po njihovim standardima. Njima vlast treba samo da bi pravili novac”.

Predsednički izbori u Americi održavaju se u novembru ove godine, a predsednički izbori u Rusiji 2018. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com