SAD moli Kinu: Zaustavite Kima i njegove hakere

Administracija američkog predsednika Baraka Obame pre nekoliko dana je, daleko od očiju javnosti, zatražila pomoć Kine u obuzdavanju severnokorejskih sajber-napada, prenosi američki list Nju Jork Tajms.

Obama je nedavno optužio Severnu Koreju da stoji iza sajber-napada na filmsku kompaniju „Sony“ i tada je izjavio da će SAD preduzeti „srazmerne odgovore“. Prema tvrdnjama američkih zvaničnika, Severna Koreja je ljuta na „Sony“ zbog filma „Intervju“, komedije u kojoj CIA planira ubistvo severnokorejskog predsednika Kim Džong Una. Film je nakon hakerskih napada skinut sa repretoara.

„Želimo nekakav potez koji će blokirati i osujetiti njihovu sposobnost za buduće napade“, izjavio je za Nju Jork Tajms neimenovani američki zvaničnik.

Dok se iščekuje odgovor Kine, SAD je održala niz sastanaka visokih zvaničnika i generala s ciljem izrade strategije uzvraćanja udarca Severnoj Koreji. Opcija sajber-napada, kako tvrdi Nju Jork Tajms, za sada nije u igri, ali ako do njega dođe meta će sigurno biti nuklearna centrala Jongbjon, gde Severna Koreja razvija atomsku bombu.

SAD su prilično suzdržane kada je reč o hakerskom napadu na Pjongjang zbog straha da bi moglo doći do eskalacije sukoba, odnosno da bi Severna Koreja mogla uzvratiti hakerskim napadom na elektrodistribucijske mreže i finansijske institucije.

„Jako smo ogorčeni. Nalazimo se pred velikim izazovom. Trebali bismo osmisliti poteze koji bi poslali poruku Severnoj Koreji, ali koji ne bi javno osramotili Kima i naveli ga na protivnapad“, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Severna Koreja negira optužbe i tvrdi kako će dokazati svoju nevinost „bez CIA-nih metoda mučenja“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com