SAD: Predsednički kandidat odbio donaciju farmaceutske kompanije

Demokratski predsednički kandidat Berni Sanders odbio je donaciju za kampanju od Martina Škrelija, šefa „Turing Pharmaceuticals“-a koji je nedavno izazvao gnev javnosti nakon što je povećao cenu leka za obolele od side i raka za skoro 5.000 odsto.

Škreli je u četvrtak potvrdio za portal Statnews.com da je donirao 2.700 dolara (maksimalna individualna donacija) predsedničkoj kampanji senatora iz Vermonta.

Sandersu u početku nije smetala Škrelijeva donacija.

„Naš politički sistem je korumpiran. Veliki novac kontroliše mnogo toga. Zajedno, ti i ja ćemo to promeniti. Hvala još jednom na podršci“, navodi se u posmu koje je Sanders poslao Škreliju.

Međutim, u četvrtak je američki političar, preko svog glasnogovornika Majkla Brigsa, obnarodovao da će Škrelijevu donaciju proslediti vašingtonskoj bolnici Vitman-Voker.

Odluka da se donacija odbije američki mediji dovode u vezu upravo sa odlukom Škrelija da cenu leka Daraprim poveća 50 puta.

Nakon saznanja da je donacija odbijena, Škreli je bio vidno ljut, piše RT.

„Mislim da je to jeftin potez. On će uzeti moj novac, ali ne želi da se sastane sa mnom na pet minuta kako bi mu objasnio situaciju“, rekao je uznemireni Škreli.

Sanders je u više navrata kritikovao „pohlepu“ američke farmaceutske industrije i zalagao se za uvoz jeftinih lekova iz Kanade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com