Sankcije i Putinu lično?

Ako američka administracija smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin “oličenje korupcije”, kako je izjavio zamenik američkog ministra finansija Adam Šubin, zašto i Putinu lično ne uvede sankcije, kao što je učinila nizu njegovih bliskih saradnika, pitali su novinari Džoša Ernsta portparola Bele kuće. “Tim problemom se bavi Ministarstvo finansija, unutar tog organa se ocenjuje pitanje mogućnosti i celishodnosti dopunskih sankcija“, izvukao se Ernst. Na Ministarstvo finansija je sva dalja pitanja uputio i portparol Stejt departmenta Marko Toner kad je rekao da “SAD ostaju uznemirene zbog nivoa korupcije na svim nivoima ruske vlasti”.

putin

Pošto su pres-predstavnici pojedinih organa vlasti SAD i Rusije razmenili verbalnu vatru, zbog najnovijeg “američkog demonizovanja” ruskog predsednika Vladimira Putina kod svog amerilčkog kolege Džona Kerija protestovao je ruski ministar inostranih poslova Segej Lavrov i izrazio “negodovanje zbog izmišljenih i neoprostivih optužbi na adresu rukovodstva Rusije, izgovorenim poslednjih dana kroz usta visokih činovnika administracije Obame (Barak-prim. EkonVesti)” i dodao da “krivica za povećanje napetosti u medjusobnim odnosima dve zemlje pada u potpunosti na Vašington”.

Niko naravno ozbiljno ne misli da bi SAD mogle uvesti sankcije ruskom predsedniku lično. Ali zašto onda aktuelna antikorupciona kampanja?

Predsednički izbori u SAD su ove godine, i na njima važnu ulogu igra stav prema Putinu. U Rusiji su predsednički izbori 2018. godine i još se ne zna kakvu će ulogu na njima imati Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com