Senzacionalno : Asanž slobodan – postigao sporazum s američkim pravosudjem

Kako prenose svetski mediji, pozivajući se na uvid koji su u sudske spise imali AP i Rojters, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž postigao je sporazum s Ministarstvom pravde SAD, koji u sredu treba da potvrdi sud.

Vikiliks je, kako prenosi nemački javni servis ARD, u noći izmedju ponedeljka i utorka objavio da je Asanž već napustio zatvor u blizini Londona i Veliku Britaniju.

Vikiliks je na društvenoj mreži X objavio i sliku Asanža na aerodromu Stansted.

On bi u sredu trebalo da se pojavi pred sudom na Marijanskim ostrvima,koja se nalaze u Zapadnom Pacifiku i pod jurisdikcijom su SAD.Prema sporazumu, Džulijan Asanž će pred sudom priznati pravljenje zavere u cilju nezakonitog pribavljanja i širenja tajnih dokumenata.

Američki mediji, prenosi ARD, objavili su da će Asanž biti osudjen na pet godina zatvora, koliko je već proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji, pa će odmah po presudi krenuti u svoju domovinu Australiju.

Američko pravosudje teretilo je Džulijana Asanža za špijunažu po 17 tačaka i odavanje tajni kojim je ugrozio ljudski život , jer je pre 15 godina na platformi Vikiliks,čiji je osnivač, objavio tajne dokumente o postupanju američke vojske u Avganistanu i Iraku.

Nasuprot američkom pravosudju, brojne pristalice 52- godišnjeg Australijanca tvrde da je on radio upravo ono što je zadatak novinara, otkrio nedela za koja svetska javnost ima interes da zna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com