Siroti veliki bogataši i 2022: Jedan se obogatio, devet osiromašili

Od deset najbogatijih ljudi na svetu, samo jedan je tokom 2022.godine svoje bogatstvo uvećao, preostalih devet su štetovali desetine milijardi, izračunao je Bloomberg Billionaires Index.

Indijski milijarder Gaitam Adani jedini je medju deset najbogatijih koji je svoje bogatstvo uvećao i sa 14.mesta, gde se nalazio na početku godine, dospeo na treće mesto top liste svetskih milijardera.

Gaitam Adani, osnivač multinacionalne kompanije Adnani Group, svoje bogatstvo je uvećao za 42 milijarde dolara na 119 milijarde dolara, koliko je imao na kraju 2022.godine.

Adnani Group posluje u sektorima energetike i rudarstva, luka i aerodroma. Svoju vrednost kompanije je uvećala, konstatuje Bloomberg Billionaires Index zahvaljujući rastu cena energenata i brojnim preuzimanjima.

Za razliku od Adnanija, američki milijarder Elon Mask u 2022.godini nije bio batli, ali je postavio jedan rekord :bogatstvo mu je u toku te godine smanjeno za 200 milijardi dolara, koliko u jednoj godini dosad nije izgubio niko.

S preostalih 138 milijardi dolara, Mask je pao na drugo mesto Bloomberg top liste svetskih milijardera, a prvo mesto je ustupio francuskom biznismenu Bernaru Arnou (Louis Vuitton, LVMH).

Mask je u 2022.godini imao veoma kontroverzan poslovni potez – kupovinu društvene mreže Twitter po ceni koja je, po opštoj oceni, bila preterana. I taj poslovni potez, ali i osokoljena konkurencija, uticali su na drastičan pad vrednosti akcije kompanije Tesla – poslednjeg radnog dana 2022.godine ta je akcija vredela 69,20 odsto manje nego prvog radnog dana, naime 3.januara 2022.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com