Smešna strana sveta: Ko tebe zidom, ti njega ordenom

Meksikanci su danas pali na teme, a pridružio im se u tome i politički Zapad i politički Istok: dva dana pre isteka svog šestogodišnjeg mandata meksički predsednik Enrike Penja Nijeto nagradio je Ordenom astečkog orla Džareda Kušnera.

Džared Kušner je zet aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa i njegov savetnik.

Nagradjen je kao „veliki saveznik“ Meksika, a u posebne zasluge mu je upisano posredovanje u ponovnim pregovorima o ugovoru o slobodnoj trgovini izmedju SAD, Kanade i Meksika.

Taj ugovor se nekad zvao NAFTA, a krajem nedelje će u Buenos Ajresu, revidiran, biti potpisan pod imenom USMCA.

Nijeto, čiju vladavinu londonski Gardijan opisuje kao obeleženu korupcijom i sukobima interesa, objasnio je kako je Kušner bio „važan akter u zadobijanju razumevanja nove (američke) Vlade koja je stupila na dužnost pre dve godine“.

Meksički intelektualci, koje citira londonski Gardijan, ocenili su ovaj „akt vrhunskog poniženja“ (istoričar Enrike Krauze) kao „perfektan kraj mandata Penje Nijeta: ilustracija nedostojanstvene pozicije njegove vlade u odnosu na Trampa“ (profesor Karlos Bravo).

Profesor Bravo nije negirao ulogu Kušnera u američko-meksičkim odnosima ali je s prezrenjem sve nazvao Nijetovom „Son-in-law strategy“ koja se realizovala „iza zatvorenih vrata“, pa se Kušneru pripisuje uloga i u nekim važnim meksičkim kadrovskim rešenjima.

Opštem ogorčenju doprinos je dao i Gardijan podsećanjem da su Orden astečkog orla dobili kraljica Elizabeta i Nelson Mendela.

Na teme su pali i ruski mediji. Pa sem što su se posetili da je taj orden dobila prva žena ambasador – Aleksandra Kolontaj, citirali su par čuvenih tvitova Donalda Trampa adresiranih na Meksiko:

„Meksička vlada je mnogo pametnija, mnogo lukavija nego naši političari – idioti. Oni nama šalju loše ljude, zato što neće da plaćaju za njih, neće o njima da brinu. I zašto bi, kad umesto njih to mogu da urade SAD“.

„Meksička vlast izbacuje najgore elemente iz Meksika u SAD. Preko granice se prenose zle infektivne bolesti. SAD su postale deponija za Meksiko“.

Pretnje su nastavljene i ovih dana, kad se na meksičkoj teritoriji tiska 5.000 migranata iz Centralne Amerike u samo jednoj nameri: da se domognu SAD.

Dok se lokalne meksičke vlasti bore s hiljadu potreba hiljada migranata, američka policija pritiska s druge, američke strane granice, a Donald Tramp iz Vašingtona Meksiku poručuje: držite ih ili zatvaram granicu, za stalno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com