I žena je čovek: Prva dama Amerike saopštava…

Amerika je zatečena: ni dosad se nije sumnjalo da prva dama Amerike utiče na svog predsedničkog supruga u mnogim, pa i u stvarima politike, ali da to čini tako javno, i da, sa najvišeg mesta, bude poslušana tako promptno – e, toga nije bilo sve do Melanije Tramp.

Pošto se ovaj tekst piše u Srbiji, potrebno je naglasiti: toga nije bilo u Americi…

Da prva dama s javnošću, pa bogami i sa predsedničkim suprugom, komunicira zvaničnim saopštenjima njene kancelarije, predmet je potpune zabune i zbunjenosti.

Ona se tako eksplicitno, i suprotno predsedničkom suprugu, izjasnila o kontroli prodaje oružja ili o spajanju imigrantskih porodica.

Politikolozi koji se bave položajem i oko položaja prve dame, a naravno ima i takvih, dobro su načuljili uši i naoštrili oči: da li je to pred njima neka dosad nepoznata institucija prve dame, i dosad nepoznata Melanija?

Toliku pažnju supruga aktuelnog predsednika Amerike definitivno je izazvala, kako sada minuciozno unazad analiziraju američki mediji, kad je pre mesec dana u intervjuu mrezi ABC News izjavila da u Beloj kući ima osoba, kojima ona i predsednik ne mogu da veruju, da je njihova imena rekla svom suprugu i da neka od tih lica u Beloj kući više ne rade. A na pitanje da li u Beloj kući ima još takvih, odlučno je odgovorila: Da.

Sad se zna ime bar jedne od tih: Mira Rikardel, ni manje ni više nego pomoćnica savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, ostala je bez tog važnog mesta, pošto je kancelarija prve dame pustila jedno od svojih uvek zapaženih saopštenja: „Stav je kancelarije prve dame da ona (Mira Rikardel) ne zaslužuje da dalje radi u Beloj kući“.

Da je sa Melanijom Tramp, koja je s početka izgledala potpuno u senci predsednikove dece iz prvog braka, bez sumnje vrag odneo šalu, taj je slučaj nepobitno dokazao.

Sad se čekaju dalji koraci.

I podsećanjem na neke ranije i neke novije poruke-saopštenja, predvidja kakvi bi mogli da budu.

Da je ona svoj i samostalan čovek, Melanija je podvukla odgovarajuću Njujork tajmsu na tvrdnju da američkog predsednika ljuti što ona stalno okreće na TV stanicu CNN: „Gospodja Tramp gleda kanale koje ona želi“, saopštila je njena kancelarija.

Ili ovih dana na primedbu Mišel Obama da od nje, kao ranije domaćice Bele kuće, nije tražila nikakav savet: „Gospodja Tramp je jaka i nezavisna žena, koja ispunjava ulogu prve dame na svoj vlastiti način… Ako joj je potreban savet, ona ga traži od svog profesionalnog tima unutar Bele kuće“, odbrusila je kancelarija prve dame bivšoj prvoj dami.

Ah, da: za razliku od Hilari Klinton, još bivšije  prve dame, aktuelna prva dama se ne može kandidovati za predsednicu Amerike. Nije rodjena na njenoj teritoriji. Mislim, ako su vam ova saopštenja zaličila na one (čuvene) tvitove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com