Sutra nove sankcije: Hoće li ruski oligarsi okrenuti ledja Putinu

Washington Post najavljuje da će SAD u petak 6. aprila na svoju sankcionu listu staviti još najmanje pet ruskih oligarha.

Sredinom marta na tu američku listu sankcionisanih gradjana i firmi iz Rusije dopalo je 19 fizičkih lica i 5 kompanija.

SAD su početkom godine objavile takozvani „Kremaljski izveštaj“, na kome se, kao kandidati za sankcije, nalaze svi ruski državljani sa bogatstvom, prema proceni magazina Forbes, većim od milijardu dolara.

CNN tvrdi da su najmanje dva ruska oligarha, u medjuvremenu, imala posla sa specijalnim američkim tužiocem Robertom Milerom, koji istražuje navodno rusko mešanje u američke predsedničke izbore održane novembra 2016. godine.

Kanal tvrdi da je jednom ruskom oligarhu pretresen privatni avion kao i sva elektronika kad je dospeo u SAD. Drugi oligarh se, navodno, dobrovoljno odazvao informativnom razgovoru.

Prema ruskim podacima, 66% novca koje su ruski oligarsi izneli iz Rusije nalazi se u Velikoj Britaniji, a 23% u Nemačkoj. SAD su tek na trećem mestu.

Velika Britanija je najavila proces provere porekla imovine ruskih državljana koji imaju nekretnine u toj zemlji. Prema podacima Transparency International-a, strani državljani u Velikoj Britaniji imaju nekretnine u vrednosti od 4,4 milijarde dolara, od čega jedna petina pripada Rusima.

Od 1. marta 2018. godine u Rusiji je na snazi zakon prema kome ruski biznismeni mogu da prijave vraćanje svoga novca u Rusiju bez opasnosti da odgovaraju za neplaćenih porez. Zakon će na snazi biti godinu dana. Ovo je drugi put da ruska država daje jednogodišnji rok ruskim oligarsima da novac vrate u Rusiju. Dosad nisu postignuti veliki rezultati sem što je, po tvrdnji ruske državne televizije, porastao interes za kupovinu nekretnina na Rubljovki, poznatom elitnom kraju Moskve.

Ruski oligarsi su bogststvo uglavnom stekli u vreme privatizacije 90-tih godina, kad je ruski predsednik bio Boris Jeljcin. Toga vremena se ruski gradjani sa užasom sećaju kao vremena otimačine i bede.

Prošle nedelje su u Moskvi uhapšeni braca Zijavudin i Magomed Magomedov pod optužbom da su proneverili budžetska sredstva u iznosu od 2,5 milijarde rubalja. Zijavudin Magomedov je uhapšen pri pokušaju da avionom odleti u Majami (SAD). To hapšenje je ocenjeno kao težak udarac liberalnom krilu u ruskoj ekonomiji i politici. Prema tvrdnji ruskih medija, Magomedovi su bogatstvo stekli u vreme kad je predsednik Rusije bio Dmitrij Medvedev. Zijavudina Magomedova nazivaju „šampionom javnih nabavki“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com