Tramp: Koja zajednička izjava, uvodim carine na automobile!

Američki predsednik Donald Tramp optužio je kanadskog premijera Džastina Tridoa da laže, pa je naredio svojim saradnicima da ne potpišu završnu izjavu koja je, kako tvrdi Trido, usaglašena posle samita G7 u Kanadi.

Da na ovom samitu G7 dobro nije bilo prilično je jasno, a kako je tačno bilo još će se pričati. Ključna tema trebalo je da budu američke carine na čelik (25%) i aluminijum (10%) koje su od 1. juna uvedene i Evropskoj uniji, Kanadi i Meksiku.

Prema izveštaju Frankfurter algemajne cajtunga usaglašeno je zalaganje za regulisanu svetsku trgovinu, bez protekcionizma kao i stav da Svetsku trgovinsku organizaciju treba reformisati.

Ali kanadski premijer Džastin Trido je, pošto je Tramp napustio samit, izjavio da će Kanada svakako odgovoriti na nepravedne američke carine, carinama istog obima na američke proizvode, koje će na snagu stupiti 1. jula.

Dok sam bio tamo, kanadski premijer je u ophodjenju sa mnom bio „krotak i nežan“, a čim sam napustio samit izjavio je da su američke carine uvredljive i da neće ostati bez odgovora, napisao je Tramp i još jednom optužio Kanadu za visoke carine na teret američkih farmera, zaposlenih i kompanija. On je najavio da će SAD razmotriti uvodjenje carina na automobile koji su preplavili američko tržište.

Na samom samitu, Tramp je izašao s predlogom “Nula carina, nula trgovinskih barijera, nula subvencija“. Ostali učesnici će o tom predlogu odlučiti pošto ga dobro prouče.

Carine će se menjati, to je 100% sigurno, ili trgovine uopšte neće biti,  rekao je američki predsednik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com