Tramp: Svi su Amerikanci dreamers-i

Američki predsednik Donald Tramp svojim prvim izveštajem o stanju nacije ispoljio je pomirljivost prema protivnicima u Americi i odlučnost prema neprijateljima i rivalima spolja.

On je Ameriku pozvao na jedinstvo i obećao sigurnost svim Amerikancima bez obzira na poreklo, boju, ili religiju.

„Večeras pružam ruku izabranicima obe partije, demokratama kao i republikancima, kako bismo zaštitili naše gradjane, ma kog da su porekla, boje kože ili religije“, rekao je Tramp.

On je kritikovao politiku otvorenih granica iz prethodnih decenija koja je „omogućila milionima slabo plaćenih radnika da udju u konkurenciju za posao i plate sa najsiromašnijim Amerikancima“.

Administracija Donalda Trampa ponudila je rešenje za 1,8 miliona gradjana bez državljanstva, takozvanih „dreamers“-a, koje su roditelji ilegalno doveli u Ameriku, kako bi demokrate pristale da deblokiraju 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom.

On je najavio radikalnu promenu imigracijskih propisa, u saradnji s demokratama.

Tramp je od demokrata zatražio podršku za svoj plan obnove infrastrukture vredan 1.500 milijardi dolara, a kao svoj ovogodišnji top prioritet je naveo snižavanje previsokih cena lekova koji se prepisuju na recept. On je rekao da se u nekim državama ti lekovi dobijaju džabe i da je njegov cilj da tu nepravdu ispravi.

Oštro je istupio protiv režima u Severnoj Koreji, iranskog nuklearnog sporazuma, kao i vlasti u Venecueli i Kubi – Gvatanamo ostaje, odlučio je.

Rusiju, najaktuelniju spoljnopolitičku temu od početka svog mandata, nije mnogo pominjao, a istragu o ruskom uticaju na njegov izbor nije pomenuo uopšte.

Kinu i Rusiju nazvao je američkim „rivalima“ koji prete „našim interesima, našoj ekonomiji i našim vrednostima“ i objavio da je slabost prema tim rivalima siguran put do konflikta. Zato je pozvao Kongres da glasa za kredite koji će omogućiti „modernizaciju i rekonstrukciju našeg nuklearnog arsenala“ kako tako moćan i jak ne bi nikada bio upotrebljen, ali bi odvratio svaku agresiju. Tramp je naravno za uništenje nuklearnog oružja, ali za to nažalost, rekao je, još nema uslova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com