Zukerberg podržao Epl

Šef Fejsbuka Mark Zukerberg podržao je Epl u sukobu sa američkim vlastima, koje traže od tehnološkog giganta da im napravi softver za dekodiranje pametnih telefona.

Zukerberg

„Mislim da pravljenje takvih softvera nije rešenje, tako da se izuzetno saosećamo sa Timom (izvršni direktor Epla Tim Kuk) i Eplom“, rekao je Zukerberg na „Mobile World Congress“-u u Barseloni, a prenosi Njujork tajms.

U rasvetljavanju pomagača i okolnosti terorističkog akta koji je sredinom decembra u američkom gradu San Bernadino počinio bračni par za koji se sumnja da je povezan sa islamskim ekstremistima, FBI je tražio pomoć Epla u dekodiranju mobilnog telefona atentatora. U atentatu je život izgubilo 14 ljudi, a 22 je ranjeno. Navodno je za dekodiranje potreban PIN broj koji je znao samo korisnik telefona, a u slučaju da se deset puta ukuca pogrešan PIN celokupna komunikacija telefona se zauvek briše. Od Epla je traženo da razvije softver kojim će samo u ovom slučaju zaštita biti skinuta, a softver onda uništen. Telefon je inače službeni i vlasništvo je lokalne uprave u kojoj je atentator bio zaposlen. Vlasnik telefona, lokalna uprava, odobrila je naravno tu operaciju. Epl je svejedno potvrdio NE.

Na stranu FBI stao je i sud, ali je Epl i tu bio srca kamenoga i još pozvao u pomoć svoje klijente upućujući im jedno pismo u kome se navodno predstavlja kao borac protiv namera vlasti da udju u zabranjenu sferu.

Očekuje se da Epl nastavi pravnu bitku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com