Ljudi traže da se ispita uticaj na zdravlje bloka B3 termoelektrane Kostolac

Meštani sela Drmno i Klenovik traže da se studija izvodljivosti bloka B3 termoelektrane Kostolac dopuni procenom uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Kako je saopštio Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) njih je na nedavno održanom skupu u Požarevcu podržao nezavisni član komisije za izradu te studije dr Mladjan Mićević uz napomenu da studija može biti usvojena i bez njegovog potpisa.

Meštani traže da se na osnovu procene uticaja na zdravlje i životnu sredinu rasele domaćinstva čije su kuće u samoj blizini budućeg bloka B3.

„Treba otići u zdravstvene institucije i tražiti podake o procentu obolelih u Drmnu. Mi smo jako obolelo selo. Molim vas. Treba videti kakva je situacija. Dajte da sklonimo tu decu i bolesne, da raselimo selo“, kaže Momir Savić iz udruženja Zdravo Drmno.

JP EPS je sredinom prošle godine demantovalo ove tvrdnje CEKOR i nevladinih organizacija o štetnosti po zdravlje bloka B3 termoelektrane Kostolac.

„Emisije zagadjujućih materija u vazduh, kao najznačajniji parametar, projektovane su tako da zadovolje standarde Direktive EU o industrijskim emisijama, iako ova Direktiva još uvek nije preneta u nacionalno zakonodavstvo“, saopštio je tada EPS. To javno preduzeće je, medjutim, saopštilo i da bi podržalo svaki projekat kojim bi ovi nesporazumi bili rešeni na bazi „ozbiljnog istraživanja o stvarnom stanju na terenu u vezi sa zdravljem i uticajem na zdravlje stanovništva naselja Drmno“.

Izvodjač radova na bloku B3 termoelektrane Kostolac je kineska kompanija CMEC. EPS ovaj projekat finansira iz kredita koji je uzeo od kineske Exim banke.

Blok B3 termoelektrane Kostoac trebalo bi da bude završen 2020. godine. U medjuvremenu će, kako je ranije informisana javnost, isticati životni vek jednom po jednom starijem bloku te termoelketrane i oni će se gasiti: A1 2017. godine, A2 2024. godine, B1 2036. godine i B2 2038. godine. Planirano je da blok B3 i površinski kop Drmno rade do 2052. godine kada bi ceo  energetski i ugljeni kompleks termoelektrane Kostolac trebalo da se zatvori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com