Moskva: I smanjenje produkcije nafte u razmatranju

Vlada Ruske Federacije razmatra i mogućnost da smanjivanjem sopstvene proizvodnje nafte utiče na njene cene na svetskom tržištu, ali nikakva odluka o tome nije doneta.

„To pitanje zahteva brižljivo razmatranje. Danas nikakavu odluku o tome nemamo. Naš budžet veoma zavisi od prihoda iz naftnog sektora. Mi nemamo tehnologiju kakvu ima Saudijska Arabija kako bismo mogli brzo da smanjimo proizvodnju nafte ili da je povećamo, ali to pitanje razmatramo, radimo unutar vlade s gledišta celishodnosti tog metoda“, rekao je ruski ministar energetike Alekandar Novak, a prenosi RIA Novosti.

Prihodi od nafte čine gotovo 40 odsto ruskog budžeta, koji je za sledeću godinu koncipiran na ceni nafte od 90 dolara, ali se ni mogućnost preispitivanja tog stava ne isključuju.

Manji, ali takodje značajan deo ruskog budžeta puni se prihodima od dažbina na gas. Cena gasa vezana je za cenu nafte i takodje se očekuje i njen pad.

Iz Američkog ministarstva energetike neki dan su stigle procene da bi cena barela nafte sledeće godine mogla da padne i na 50 dolara.

Predstavnici ruske vlade u pregovorima su sa predstavnicima Venezuele i Irana, dve države čiji budžet takodje veoma zavise od prihoda od nafte. Venecela i Iran su članice OPEK, dok Rusija nije. OPEK je odbio zahtev Venecuele za održavanje vanredne sednice te organizacije i sastaće se na redovnoj sesiji 27. novembra. Ne očekuje se da će u dogledno vreme doneti odluku o smanjvanju proizvodnje nafte, pre svega jer ključna članica OPEK Saudijska Arabija ima interesa da se povećanom proizvodnjom bori protiv konkurencije nafte iz naftnih škrljica i za očuvanje svog udela na tržištu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com