Severni tok 2: Nemci će ga odbraniti vetom?

Pravna služba Evropske unije suprostavila je svoje pravno mišljenje o izgradnji gasovoda Severni tok 2 mišljenju Evropske komisije koje nazivaju politički motivisanim. Nasuprot stanovištu Evropske komisije koja smatra da bi izgradnjom Severnog toka 2 bila povećana zavisnost Evrope od ruskog gasa, pravni tim EU smatra da bi izgradnjom Severnog toka 2 bila povećana energetska nezavisnost Evrope od političkih sukoba poput sukoba izmedju Ukrajine i Rusije.

Komentatori u Evropi su ocenili da iza ovog pravnog mišljenja, datiranog 27. septembra, stoji Nemačka i podsetili na funkcije koje zauzima bivši nemački kancelar Gerhard Šreder u gasovodima Severni tok, Severni tok 2 i ruskoj naftnoj kompaniji Rosnjeft.

Pravna služba EU u svom izveštaju tvrdi da se zakoni EU koji zabranjuju monopolski položaj ruske kompanije Gasprom ne odnose na morski deo sistema. A gasovod koji bi trebalo da bude postavljen kroz neutralne vode ne bi se, svejedno, realizovao u pravnom vakumu nego po normama medjunarodnog prava uključujući tu i morsko pravo.

Pravna služba EU zaključuje da Evropska komisija može, rukovodeći se političkim motivima, da izrekne zabranu izgradnje gasovoda Severni tok 2, ali njene članice kojima je ta gradnja u intresu, na primer Nemačka, mogu na tu zabranu da stave veto budući da je izbor snabdevača energijom u nadležnosti nacionalnih drža a, prenose detalje ovog izveštaja ruski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com