Ukrajina vs Srbija: Za sve je kriv američki tečni gas

Tako barem ispade ukrajinskog ambasadora u Beogradu i oštar odgovor ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića vide neki ruski mediji, ako se incidentom uopšte bave.

Evo šta o ulozi američkog tečnog gasa u ukrajinskom-srpskom diplomatskom sporu piše Petar Akopov a objavljuje list Vzgljad:

„Ali najinteresantnije je da su sadašnji američko-srpski, i posledično, ukrajinsko-srpski diplomatski skandali izazvani ni najmanje političkim, nego ekonomskim, tačnije gasnim povodom.

Suprotno optužbama koje upućuju drugim državama (pre svega Rusiji) da mešaju politiku s ekonomijom, SAD se pojavljuju kao otvoreni pretendent na prvo mesto na toj nezvaničnoj svetskoj listi (kao i po mešanju u tudje izbore).

Od Beograda Vašington zahteva saradnju u razvoju projekata za transport američkog tečnog gasa preko teritorije Balkana, a u perspektivi – do Ukrajine. Kako je primetio u intervjuu RIA Novosti viši naučni saradnik Instituta slavistike Ruske akademije nauka Petar Iskanderov ‘u logici lobiranja svojih ekonomskih interesa administracija predsednika Trampa se interesuje za Balkansko poluostrvo kao za mesto za smeštanje tranzitne mreže za transport američkog tečnog gasa’.

‘Baš iz tog razloga, spor oko toga sa kim će dalje Srbija, zaoštrava se danas’, podvlači Iskanderov.

To gledište potvrdjuje aktivan otpor SAD velikim ruskim gasnim projektima – drugoj cevi Severnog toka i Turskom toku. Ukoliko bi Rusija uspela definitivno da se izbavi od rizika ukrajinskog tranzita i da obezbedi severnu i južnu Evropu redovnim isporukama prirodnog gasa, skuplji američki tečni gas nikome na kontinentu ne bi bio potreban.

Time je izazvana i nezdrava aktivnost ukrajinskog ambasadora Aleksandroviča. Ukrajina je veoma zainteresovana da gas iz Rusije ide u Evropu preko njene teritorije. Ukrajinski političari nisu sposobni za strateško promišljanje, zato ne shvataju da bi u slučaju uspeha američkog projekta isporuka tečnog gasa tranzit takodje prestao, a gas iz SAD bi bio mnogo skuplji, kao što je američki ugalj skuplji od donjeckog.

Ukrajinci ne vide dalje od današnjeg dana, zato u potpunosti podržavaju SAD i protive se Srbiji – koliko mogu.

Uzimajući u obzir ličnost šefa ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Pavla Klimkina, koga na društvenim mrežama često zovu Klimom Čugunkinim, teško da će opomena srpskog kolege imati efekta, i ambasadoru Aleksandroviču biti izrečen prekor. Pre, naprotiv, treba očekivati oštre izjave na adresu Beograda od strane samog Klimkina.

Na taj način konflikt će rasti, a Kijev će uz aktivno moderiranje iz Vašingtona produžiti da kopa jamu sam sebi, podržavajući projekat koji je za njega pogibeljan“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com